Motormarkt: Provincie Antwerpen voert inschrijvingscijfers aan

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de groei van het aantal inschrijvingen van nieuwe gemotoriseerde tweewielers (motorfietsen en scooters) zich doorgezet. FEBIAC, de Belgische en Luxemburgse Automobiel- en Tweewielerfederatie, noteerde een groei van 10% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. 2018 werd afgesloten met een groei van 11%. Worden de bromfietsen meegeteld, dan is de stijging van de totale markt van gemotoriseerde tweewielers 23,8%.

Uit de gegevens van FEBIAC blijkt dat er in de eerste drie maanden 6.862 nieuwe motoren, scooters en trikes zijn ingeschreven, een goede 620 méér dan in het eerste kwartaal van 2018. De groei is deels te verklaren door de lancering van nieuwe modellen en deels door de mobiliteitsproblematiek waarvoor de gemotoriseerde tweewieler een interessante oplossing is. Weggebruikers op motoren en scooters kunnen immers dankzij de smalle bouw van hun voertuigen gemakkelijk door het drukke verkeer, zowel in het stadsverkeer als in fileverkeer op de snelweg (waar het toegelaten is dat zij zich verplaatsen tussen rijen auto’s zolang de snelheid van het autoverkeer onder de 50 km/uur ligt en het onderlinge snelheidsverschil niet groter is dan 20 km/u).

Mobiliteitsoplossing

Indicaties voor de motor en scooter als mobiliteitsoplossing zijn de groeicijfers van de categorieën die zich goed lenen voor druk woon-werkverkeer. Bij de 125 cc scooters (waarmee ook met een rijbewijs B gereden mag worden als dat minstens twee jaar in het bezit is, na 2011 mits het volgen van 4u opleiding en een motorrijschool), de basic/roadster (veelal middelzware motoren) en trailmotoren (de reisenduro’s ) stegen de inschrijvingen met respectievelijk 14,1%, 18,3% en 14,4% meer dan het gemiddelde van de markt. Wordt er gekeken naar regionale verschillen dan is de groei sterk in de dichtbevolkte gebieden van ons land (de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant...). Brussel hoofdstad, Antwerpen, Vlaams- en Waals Brabant en Oost Vlaanderen zijn goed voor zo’n 55% van alle inschrijvingen. Het aandeel van Antwerpen in de nieuwe inschrijvingen is 17,1%, dat van Oost-Vlaanderen 14%, en dat van het centrum van het land (Brussel hoofdstad en Vlaams- en Waals Brabant) 24,3%.

 

Bron: FEBIAC

Foto: Honda

Geschreven op 11 april 2019
© Motoren & Toerisme