Motormarkt groeit in heel Europa

De Belgische cijfers over de verkoop van gemotorsieerde tweewielers geven de laatste maanden alle reden tot juichen, en nu blijkt dat die tendens geldt voor heel Europa.

De European Association of Motorcycle Manufacturers (ACEM), de Europese FEBIAC dus, laat weten dat in de EU de verkoop de eerste negen maanden van dit jaar steeg met maar liefst 8,2%. In die periode werden er 830.694 nieuwe voertuigen ingeschreven. De grootste bijdrage aan dat cijfer komt gewoontegetrouw uit Italië met meer dan 180.000 units, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Die twee laatste landen stijgen in 2018 net als België met ‘double digits’, meer dan tien procent dus.

Nog opmerkelijker is dat de stijging in 27 van de 28 EU landen merkbaar is, enkel Polen laat een daling optekenen van iets meer dan drie procent. Een ander opmerkelijk feit is dat ook de inschrijving van elektrische voertuigen een stevige opstoot kent. De gecombineerde aantallen van scooters, motorfietsen en quads loopt tot nu op tot 36.270 stuks, ruim vijftig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Al is het aandeel van de eletrische bromfietsen daarin wel overweldigend (meer dan 26.000).

De Secretaris Generaal van de ACEM, Antonio Perlot, is dan ook erg in z’n sas: “Hoewel de huidige verkoopcijfers nog niet kunnen tippen aan het record uit 2007 (1,5 miljoen stuks), heeft de motorindustrie de voorbije vier jaar een continue groei gekend, en het ziet er heel sterk naar uit dat we die trend in 2018 stevig doortrekken.”

Geschreven op 30 oktober 2018
© Motoren & Toerisme