MotoGP Argentinië: Bezecchi verrassende winnaar en nieuwe WK-leider

“Een week is een eeuwigheid in de politiek”, luidt een oud journalistiek credo. Afgelopen weekend merkten we dat dit ook het geval is in de MotoGP. Het contrast tussen de broeierige spanning van Portimao en rustigere sfeer in Argentinië kon bijna niet groter zijn. Wat Argentinië wel duidelijk maakte is dat de meest seizoensvoorbeschouwing alweer de prullenmand in mogen. Leek ‘Pecco’ Bagnaia na afloop van de Portugese GP nog gebeiteld als WK-leider, dan verloor hij die status in een doornat Termas de Rio Hondo.

Kwalificaties: Die andere Marquez

De top-3 van de kwalificaties in Argentinië met vlnr Marco Bezecchi (2e), Alex Marquez (1e) en Francesco Bagnaia (3e). Foto: Gresini Racing

Geen Marc Marquez in Argentinië. De Repsol Honda-rijder brak immers het middenhandsbotje bij z’n ongelukkige uitremactie in de openingsfase van de Portugese GP.  Het was broer Alex (Gresini Racing) die de eer van de familie Marquez hoog hield door de snelste tijd neer te zetten in Q2, de ultieme kwalificatiesessie. Met een besttijd van 1.43.881 was Marquez de enige die in de 1.43 wist te rijden. Op de eerste lijn ging hij Marco Bezecchi en kampioenschapsleider Bagnaia vooraf.

Sprintrace: Binder vanuit het niets

Sprintrace: Binder vanuit het niets

 

Brad Binder onderstreepte met z'n zege in de sprintrace z'n reputatie als 'racer'. Foto: KTM Images/Rob Gray

Dat Brad Binder meer ‘Sunday man’ is, dat wisten we natuurlijk al langer. De Zuid-Afrikaan was er enkele uren voor de sprintrace zelfs niet in geslaagd om door te stoten naar Q2. We moeten er onmiddellijk aan toevoegen dat ook Binders teammaat bij Red Bull KTM, Jack Miller, daar niet in lukte. Toen zaterdagnamiddag het licht op groen sprong voor de Sprintrace lukte Binder een kanonstart. Na enkel bochten had de Zuid-Afrikaan zich al van een 15e plaats op de grid naar de 4e positie in de race weten te laveren.

Franco Morbidelli (met groen nr. 21) wist aangenaam te verrassen tijdens de sprintrace. Foto: Yamaha Racing

Achteraan schoof Joan Mir, de enige Repsol Honda-rijder in Argentinië, onderuit. De ogenschijnlijk onschuldige valpartij resulteerde wel in een hersenschudding waardoor de wereldkampioen van 2020 in het verdere verloop van het weekend niet meer in actie kwam. Vooraan leidde een verrassend sterke Franco Morbidelli op de Monster Energy Yamaha M1, voor Alex Marquez en Luca Marini. Binder wist echter op enkele ronden tijd door te stomen naar de eerste plaats. Daarmee lag het podium echter nog niet vast want achter Morbidelli maakten Ducati-rijders Marini, Bezecchi, Bagnaia en Marquez er een boeiend kijkstuk van. Het waren echter de beide Mooney VR46-rijders, Bezecchi en Marini, die zich van de plaatsen 2 en 3 in de 'sprint' wisten te verzekeren.

Race: Bezecchi wint, Bagnaia crasht

De TV-beelden die we zondag te zien kregen, deden eerder denken aan de Dutch TT in Assen dan aan een  GP van Argentinië. Maar in noordwest Argentinië regent het dus ook wel op tijd en stond en aan de breedte van de Rio Hondo te oordelen ook nog eens genoeg. Het was Marco Bezzechi die polesitter Marquez en weekend-revelatie Franco Morbidelli  in de eerste bocht wist te verschalken. In de buik van het peloton – al stonden er voor de eigenlijke GP slechts 17 rijders op de grid – kwam voormalig wereldkampioen Fabio Quartararo onzacht in aanraking met Takaaki Nakagami. Beide rijders bleven gelukkig op twee wielen, maar Quartararo moest wel vanop de 16e plaats terug op zoek gaan naar punten. Ook Binder, die  minder dan etmaal eerder nog de sprintrace had gewonnen, belandde al vlug buiten de punten als gevolg van een contact met Vinales.

De weersomstandigheden deden op zondag meer Noord-Europees dan Argentijns aan in Termas de Rio Hondo. Foto: KTM Images/Rob Gray

Achter de ongenaakbare Bezecchi was wereldkampioen Bagnaia eerst voorbij Morbidelli en daarna Alex Marquez gegaan. In z’n haast om de Mooney VR46-rijder bij te halen ging Bagnaia in de fout toen hij op een zekere tweede plaats lag. De Milanees wist z’n Ducati Lenovo Desmosedici GP23 weliswaar draaiende te houden, maar moest toch naar de pits om op het reserve-exemplaar te stappen. Punten zaten er daarna niet meer in.

Op zoek naar de limiet van z'n banden, machine en eigen kunnen ging wereldkampioen Bagnaia erover. Een onschuldige crash met grote gevolgen want de Ducati Lenovo-rijder verspeelde er de leiding in het WK door. Foto: MotoGP.com

Wie wil ‘dikke’ punten wist te pakken was Johann Zarco. Net zoals vorige week in Portimao beschikte de ervaren Fransman ook aan de boorden van de Rio Hondo over een sterk eindschot eerst ging Morbidelli makkelijk voor de bijl en in de ultieme ronde volgde Alex Marquez.

Feest bij Johann Zarco en de Prima Pramac Racing-crew. Het Ducati-satellietteam deed het dit weekend beter dan het eigenlijke fabrieksteam.

Ondertussen was Bezecchi allang buiten het bereik van de achtervolgers. De jonge Italiaan boekte niet alleen zijn eerste zege in de MotoGP, maar ook die van het Money VR46-team. Teambaas Valentino Rossi zal tevreden voor de buis gezeten hebben in Tavullia.

De eerste winst in de MotoGP voor zowel Marco Bezzecchi als het Mooney VR46-team. Foto: Mooney VR46 Racing

Het was dus een totaal Ducati-podium daar in Termas de Rio Hondo met Bezecchi, Zarco en Marquez. Opmerkelijk is wel het feit dat zowel Bezecchi als Marquez op een motorfiets van het vorige modeljaar (GP 22) zaten. De winst van Bezecchi en het niet-scoren van Bagnaia had ook gevolgen voor de WK-stand.

WK-stand MotoGP (na 2 van 21 GP’s):

  1. Marco Bezzecchi (ITA) – Mooney VR46 Racing Team Ducati, 50 ptn
  2. Francesco Bagnaia (ITA) – Ducati Lenovo Team, 41 ptn
  3. Johann Zarco (FRA) – Prima Pramac Racing Ducati, 35 ptn
  4. Alex Marquez (ITA) – Gresini Racing Ducati, 33 ptn
  5. Maverick Vinales (SPA) – Aprilia Racing, 32 ptn

 

De volgende afspraak op de WK-kalender is de GP of the America's die tijdens het weekend van 14-16 april plaats vind in Austin, Texas.

Tekst: BJ

Foto's: Mooney VR46 Racing, Gresini Racing, KTM Images/Rob Gray, MotoGP.com, 

Geschreven op 3 april 2023
© Motoren & Toerisme