Klassiekernieuws: Sammy Miller Museum wint RAC Historic Award

Vorige week viel Sammy Miller, de man achter het gelijknamige motormuseum in het Engelse New Milton in de prijzen op de RAC Historic Awards.  De Historic Awards is een jaarlijkse gala-avond waarop de prestigieuze Royal Automobile Club prijzen toekent aan mensen die zich inzetten voor het mobiele erfgoed. Het Sammy Miller Museum won dit jaar de RAC Historic Award in de categorie Collections. Volgens M&T-medewerker Alan Cathcart is deze bekroning van Millers levenswerk meer dan verdiend. Niet alleen bouwde Miller door de jaren heen een collectie van 500 klassieke motorfietsen op, maar de overgrote meerderheid ervan (zo'n 95%) is ook nog steeds rijklaar. Cathcart mocht door de jaren heen dan ook heel wat van die historische motorfietsen uit het museum in het graafschap Hampshire testrijden.

Sammy Miller, de man achter het gelijknamige museum.

Miller is op z'n 89ste nog steeds één van de grote namen in de Britse motorwereld. Noord-Iers van geboorte begon Miller in de jaren '50 aan een lange motorsportcarrière. Via een aanloopje in het grasbaanracen, belandde hij in de wegrace. In de tweede helft van de jaren '50 groeide Miller uit tot een vaste waarde in de 250cc GP's. Hij begon z'n carrière als privé-rijder in 1955 op een NSU Sportmax. Twee jaar later werd hij fabrieksrijder voor het Italiaanse Mondial, en dat zowel in de 125 als 250 cc. Maar het was vooral in de kwartliter-klasse dat Miller tot de subtop behoorde. In 1957 stond hij zowel in de Dutch TT (3e) als in de GP van België (2e) op het podium. In de eindstand van het WK 250 cc zou hij brons pakken. 

Na nog een jaar als privé-rijder in de wegrace GP's te zijn uitgekomen, ging Miller zich op de 'terreinsporten' richten. Concreet betekende dat, dat hij aan enduro- en trialwedstrijden deelnam. En met succes want Miller won zowel in de International Six Days Trial (de voorloper van de ISDE), de Scottish Six Days Trial als in het EK Trial. Trial reed hij me een zelf ontwikkelde motorfiets op basis van een Ariel, maar later zou hij overstappen naar het Spaanse Bultaco. 

Meer informatie over het Sammy Miller Motorcycle Museum vind je op www.https://sammymiller.co.uk/

 

Bron: Alan Cathcart

Foto's: Sammy Miller Museum/Alan Cathcart

Geschreven op 30 november 2022
© Motoren & Toerisme