Het toerlijstje: Vijf Italiaanse regio's om van te dromen

Che bella!

Trouwe lezers van Motoren & Toerisme zullen misschien weten dat binnen dezelfde uitgeverij ooit nog het tweemaandelijkse tijdschrift ‘Italiaanse Motoren’ werd volgepend. Uit die lang vervlogen tijd dateert onze diep­gewortelde liefde voor ‘de laars’, want meer nog dan de bakermat van tal van roemruchte motormerken – Aprilia, Benelli, Cagiva, Ducati, loop het alfabet maar verder af... – is dit een land dat bijzonder veel te bieden heeft aan de motor­ toerist die de moeite wil nemen luttele 850 kilometer te overbruggen. Akkoord, wie er een vierde taal wil bijnemen zal in termen van rendement beter af zijn met Spaans of Chinees, maar geen enkele andere tongval biedt je zoveel plezier als het Italiaans, de taal van Casanova, Dario Fo, Umberto Eco, Valentino Rossi...

Reden genoeg om vijf mooie Italiaanse regio's voor jullie op te lijsten, kwestie van jullie te inspireren voor de komende vakantiemaanden. Vier van die regio's liggen, op één dag rijden van België, zomaar voor het 'grijpen' in het noorden van Italië. Voor de vijfde moet je wel even een veerboot boeken.

 

1. Milano

Foto: Lars Wennersheide

Rome mag dan officieel wel de hoofdstad van Italië zijn, Milaan is het kloppend economisch hart van het land. Bovendien biedt de stad veel meer dan z'n beurs en het bankwezen. Denk maar aan de twee voetbalclubs: AC en Inter. Of dichter bij 'huis', de jaarlijkse hoogmis van de motorindustrie die EICMA heet. Maar bovenal is Milaan toch een stad van elegantie en sofisticatie: kortom, dé mode-hoofdstad van Italië.

Meer info: www.yesmilano.it

2. Het Merengebied

Foto: Erwin Kennis

Glinsterend in de zon, en omzoomd door uitstekende stuurmanswegen en pittoreske dorpjes. Dat zijn de grote meren in het uiterste noorden van Italië. Meren als het Lago Maggiore, Lago di Lugano maar ook het Lago di Varese en Lago di Como. Geen wonder dat uitgerekend MV Agusta en Moto Guzzi hun respectievelijke thuisbasissen aan de boorden van deze laatste twee meren hebben. Kortom, het Italiaanse merengebied is zondermeer een topbestemming voor motorrijders. 

Meer info: www.illagomaggiore.com  www.lakecomotourism.it  www.varesedoyoulake.it 

 

3. De Dolomieten

Foto: Erwin Kennis

Gevreesd door menig Giro-deelnemer, maar geliefd door skiërs, wandelaars én motorrijders. Dat zijn de Dolomieten. Van oudsher vormde dit bergmassief en onderdeel van de zuidelijke Alpen, de natuurlijke grens tussen Italië en Oostenrijk. Daardoor fungeerde de bergketen ook als een soort van 'taalgrens'. Dat alles veranderde na de eerste wereldoorlog toen Süd-Tirol Italiaans grondgebied werd en voortaan als Alto-Adige door het leven ging. Aan knappe cols, zoals de Passo di Giau geen gebrek in de Dolomieten. 

Meer info: www.infodolomiti.it

 

4. Veneto

Foto: Lars Wennersheide

Vanuit de Dolomieten binnen je zo in de regio Veneto. Een gedeelte van de Dolomieten wordt overigens tot Veneto gerekend. Veneto is een geografisch zeer diverse regio met van noord naar zuid bergen, een laagvlakte en een kustgebied met lagunes. Tussen gebergte en kust tref je ook veel wijngaarden aan. De bekendste wijn van de regio is zonder twijfel de Prosecco, waarnaar zelfs een toeristische route werd vernoemd: de 'Strada del Prosseco'. 

Meer info:  www.veneto.eu www.coneglianovaldobbiadene.it.

 

5. Sicilië

Foto: Roland Speecke

Als eiland is Sicilië net iets meer dan zomaar een autonomie regio. Het eiland is gedrenkt in geschiedenis dankzij (of ondanks) de bezetting door achtereenvolgens Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs, Habsburgers, om uiteindelijk pas in de 19e eeuw echt Italiaans te worden. Wie Sicilië zegt, zegt natuurlijk ook vulkanen. De regio bezit er twee, al is de Stromboli wel een eilandje op zich vlak voor de kust van Sicilië. Maar de Etna beheerst als hoogste berg van het eiland Sicilië. Bovendien kan je de Etna voor een (groot) stuk zelf op rijden. Motorrijden op een vulkaan, het is eens wat anders dan een tocht door de Vlaamse polders!

Meer info: www.visitsicily.info 

Tekst: Redactie M&T

Samenstelling: BJ

Foto's: Erwin Kennes, Lars Wennersheide, Roland Speecke

 

 

Dit lijstje werd geïnspireerd door de Italiaanse Vakantie-special van Motoren & Toerisme. Deze special verscheen als bijlage bij het aprilnummer van 2012.

Geschreven op 26 mei 2021
© Motoren & Toerisme