Het toerlijstje: Vijf Franse streken waarin het goed toeren is

In deze donkere dagen willen we je toch graag even laten wegdromen. Of inspireren,  noem het wat je wil. Reizen naar het buitenland kan nu even niet, maar niets belet je om nu al plannen te maken voor deze zomer. Een van de favoriete vakantielanden van de Vlaming is Frankrijk. Bij onze zuiderburen is het weer toch altijd nét iets beter, eet en drink je meestal lekker én is het als motorrijder ook fraai toeren.  Bij het digitaal graven in het M&T-archief kwamen we een aantal reisverhalen uit de 30-jarige geschiedenis van Motoren & Toerisme. Daaruit filterden we vijf Franse regio’s waar het goed toeren én tevens ook toeven is. Is dit lijstje zaligmakend? Uiteraard niet, wellicht zagen we nog een half dozijn regio’s over het hoofd die eveneens in dit lijstje mochten/konden prijken. Maar die komen dan later nog weleens aan bod.

1.Dordogne

Foto: Erwin Kennis

Het departement Dordogne ligt in het zuidwesten van Frankrijk en dankt z’n naam aan de rivier die er door stroomt. In Frankrijk zelf wordt er nog vaak naar de streek verwezen met de naam van de oude provincie Périgord. Met een totale oppervlakte van 9.060 vierkante kilometer is de regio behoorlijk uitgestrekt en relatief dunbevolkt. Je vindt er prachtig, slingerende départementales die langs oude kastelen en middeleeuwse dorpjes voeren.

Meer informatie: https://www.dordogne-perigord-tourisme.fr/

2. Haute-Savoie

Foto: Olivier Kirkpatrick

De term ‘Opper-Savoye’ doet je wellicht eerder aan een oud-Vlaams recept voor savooikool denken, maar is gewoon een archaïsch Nederlandse benaming voor de Haute-Savoie. Het departement grenst zowel aan Zwitserland, als aan Italië. Met de 4.809 meter hoge Mont-Blanc telt de Haute-Savoie de hoogste bergpiek van West-Europa op z’n grondgebied. Je mag de Haute-Savoie dus gerust als het hart van de Franse Alpen bestempelen.

Meer info: www.savoie-mont-blanc.com

3. Vaucluse

Foto: Erwin Kennis

Het departement Vaucluse ligt middenin de Provence en heeft twee grote toeristische trekpleisters: hoofdplaats Avignon en de Mont Ventoux. Avignon is een middeleeuwse cultuurstad die zeker in de zomermaanden bruist. De 1.909 meter hoge Ventoux staat tot ver buiten Frankrijk bekend als de ‘reus van de Provence’ en is eigenlijk een alleenstaande bergpiek, die op de bucket list van menig Vlaamse motorrijder staat (of stond). Daarnaast wemelt het in de Vaucluse van schilderachtige stadjes waar het goed toeven is zoals Isle-sur-la Sorgue, Le Thor of Cavaillon.

Meer infowww.provence-toerisme.com

4. Massif des Maures

Foto: Lars Wennersheide

Heel bekend is het Massif des Maures niet, maar de kust waaraan deze mini-bergketen grenst is dat wel: de Cote d’Azur. ‘Les Maures’ strekken zich van Hyères in het westen, uit tot Fréjus in het oosten. Geen hooggebergte, wel een ‘corniche’ die zich langsheen de grillige Azurenkust slingt met zowat overal fraaie vistas. In het hinterland van de regio vind je ook befaamde cols zoals de Turini en de bekende Route Napoléon. Liefhebbers van het betere bochtenwerk komen hier dus zeker aan hun trekken.

Meer info: www.visitvar.fr

5. Ariège

Dit departement ligt in het oostelijke gedeelte van de Pyreneeën. Dat maakt de Ariège, dat z’n naam zoals veel Franse departementen aan een rivier dankt, een goede uitvalsbasis voor dag-etappes over bekende cols. Het departement grenst niet alleen aan de Spaanse regio Catalunya, maar ook aan Andorra. De ministaat is erg motorminded, niet alleen vanwege de bekende motorsporters die er ‘resideren’ maar ook vanwege z’n tax free winkels met motoraccessoires.

Meer info: www.ariegepyrenees.com

 

Tekst: BJ

Foto's: archief Motoren & Toerisme/Erwin Kennis, Olivier Kirkpatrick, Lars Wennersheide

 

Geschreven op 10 februari 2021
© Motoren & Toerisme