Toervideo XL: Col de Turini

Tekst: Bart Jacobs

Foto en video: K16 Troll

Het toerseizoen mag er dan voor de meeste motorrijders al opzitten, toch houden wij van M&T ook tijdens de wintermaanden het heilige vuur brandende. De brandstof die we daarvoor gebruiken zijn video’s waarvan we vermoeden dat de lengte beter bij de korte en donkere winterdagen past.

We trappen deze nieuwe reeks af met een heuse klassieker, de Col de Turini. Wellicht gekend bij de fervente Frankrijk-reizigers onder jullie. De  Col de Turini verwierf z’n naam én faam als één van de sleutelproeven in de Rallye de Monte-Carlo. In deze traditionele openingswedstrijd van het WRC (World Rally Championship) fungeert de Turini als scherprechter. Traditioneel wordt de Col ’s nachts bestormd door de rallymen. Tijdens de hoogtijdagen van het WK Rally in de jaren ’70 en vooral ’80 (in de Groep B-periode) was het parcours over de bergpas omzoomd door tienduizenden rallyfans. In de eerste plaats Fransen, maar ook fans uit andere Europese landen maakten de bedevaart naar de ‘heilige’ Col. Om de ijskoude januarinacht te trotseren, deden de fans er massaal aan ‘vuurtje stook’. De rivaliteit tussen de Franse en Italiaanse rallytenoren, zorgde er af en toe voor dat het op sommige plaatsen langs het traject tot massale, maar ludieke sneeuwballengevechten kwam tussen supporters uit beide landen.

In het wielrennen is de Col de Turini minder bekend. De Tour de France voerde slechts driemaal over de bergpas, waarbij de laatste passage van de Turini in La grande boucle, reeds van 1973 dateert. Maar daar komt spoedig verandering in, want voor de editie 2020 van de Tour de France staat de Turini opnieuw op het programma.

In de video hieronder wordt de Col de Turini via de zuid-westelijke helling beklommen. Die begint in Sospel – in het hinterland van Nice – en is 24 km lang. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 5,2%, met uitschieters naar 9%. De route naar de pashoogte van 1604 meter, loopt over de voormalige Route Nationale 566. De weg werd echter begin jaren ’70 al ‘gedegradeerd’ tot Route Départementale. Zoals je op de onboardbeelden kan vaststellen, verkeert het wegdek niet overal in een even goede staat. De video hieronder dateert, echter van 2016 dus kan er op dat vlak ondertussen één en ander verbeterd zijn. De kans is overigens groot, dat met het oog op de Tour de France, het Département Alpes-Maritimes – waaronder de streek rond de Turini ressorteert – het wegdek komende lente zal vernieuwen. De lange veerwegen van de BMW R 1200 GS, van waarop deze video gemaakt werden, hielpen alvast om een stabieler beeld te krijgen. Geniet ervan!

 

Geschreven op 22 november 2019
© Motoren & Toerisme