Het toerlijstje: Drie cols in de Lozère

De Lozère is één van die Franse streken, of in dit geval een heus, departement, die erom smeken om in te toeren. De streek rondom hoofdplaats Mende is al bijna veertig jaar het decor voor de jaarlijkse Trèfle Lozèrien, de moeder van alle enduro-klassiekers. Maar je hoeft heus niet de geasfalteerde weg af om leuk te toeren in de Lozère. Wij hebben alvast drie mooie cols gevonden waarover het fijn rijden is. Bovendien is de Lozère lang niet het enige departement in het 85.000 km2 grote Centraal Massief.

Drie redenen om deze zomer naar de Lozère te trekken.

  1. Col de Bonnecombe

De Aubrac is een hoogplateau tussen de Aveyron en de Lozère. De streek is zeer dunbevolkt en weinig toeristisch. Het schraal begroeide relatief onherbergzaam gebied is ook een ideaal schuiloord voor enkele wolvenroedels. De voornaamste bergpas in dit gebied is de Col de Bonnecombe. De col verbindt de valleien van de Lot en de Bès. Voor wie uit de Bonnecombe vanuit het noorden oprijdt is de stijging nauwelijks vast te stellen. Je rijdt dan ook op een soort van vals plat met een gemiddeld stijgingspercentage van 1,1%. Kom je echter uit het zuiden, via Le Monastier dan bedraagt het stijgingspercentage wel 4,9%.

Lezers op reis: Tussen Aveyron en Tarn

2. Mont Aigoual

Aigoual, Frankrijk

De Aigoual is de op één na hoogste top van de Lozère en ligt in de Cevennen, een bergketen die in het zuidoosten van het departement de grens met de Gard vormt. De op 1.565 meter gelegen top is de locatie van een weerstation van Météo France. Vanuit meteorologisch standpunt is de Mont Aigoual dan ook behoorlijk interessant. Zo telt men er jaarlijks gemiddeld 144 dagen met vorst, 265 dagen met sterke wind en 66 dagen met sneeuwval. De Mont Aigoual mag dan al in de Lozère liggen, de meest voor de hand liggende route naar de top vertrekt uit Vallerauge in de Gard. Van daar af is het 28 km richting top van de Mont Aigoual aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3%.

Video: De Mont Aigoual

3. Col de Finiels

De Col de Finiels ligt in het massief van de Mont Lozère. De bergpas, verbindt de vallei van de Lot (in het noorden) met de vallei van de Tarn (in het zuiden). Het is de Route Départementale 20 die Le Bleymard met Le Pont-de-Montvert verbindt. De pashoogte van de Col ligt op 1541 meter boven de zeespiegel. Maar het hoogste punt van de berg,  de Sommet de Finiels, bevindt zich op 1699 meter hoogte. Daarmee is het meteen ook de hoogste berg van het Mont Lozère-massief.

Reisverhaal: De Lozère

Zelf zin om ook in de Lozère te gaan rondtoeren?

Dan vind je al extra inspiratie in de bovenstaande artikel-links. Daarbovenop trok de redactie van Motoren & Toerisme in de nazomer van 2022 zelf naar de Lozère en dat resulteerde in de mooie, potentieel vijfdaagse, route hieronder. 

Route: Vijfdaagse reis door de Lozère

Tekst en samenstelling: BJ

Geschreven op 8 maart 2024
© Motoren & Toerisme