Het retrolijstje: 5 niet te missen Waalse klassieke motorsport-evenementen

Wat hebben de historische Belgische motormerken FN, Gillet en Saroléa met elkaar gemeen? Ze waren allemaal in Wallonië gevestigd en laat daar net meer aandacht zijn voor motorsport-erfgoed dan in Vlaanderen. Geen wonder dus dat ook Vlaamse liefhebbers van klassieke motorfietsen en motorsport elke zomer in grote getallen naar Wallonië afzakken voor de grootste klassieke motorsport-evenementen. Wij zetten de vijf belangrijkste van die Waalse evenementen alvast voor jullie op een rijtje en dat in chronologische volgorde.

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Jan Vermeer, Biker's Classics-Enduro Revival/Biker's Festival, Belgian Trophy Gedinne/CRMB-Jonathan Godin, Trophée 875 Olditmers/AMC Orp

 

1. Classic Bikes – Chimay

Foto: Jan Vermeer

Met een dikke 30 jaar op de teller is de Classic Bikes-meeting op het circuit van Chimay zelf al tot een klassieker uitgegroeid. De wedstrijd telt mee voor het Belgisch kampioenschap bij de Classics, maar je ziet er evengoed ook Britse, Franse en Nederlandse deelnemers hun prachtig gerestaureerde en onderhouden machines de sporen geven. Verwacht je aan een eclectische mix van twee- en viertakten waarvan de oudsten bijna eeuwelingen zijn en de jongsten zo’n kwarteeuw geleden het mooie weer maakten op ditzelfde circuit van Chimay.

Classic Bikes Chimay

2. Enduro Classic - Stavelot

Foto: Biker's Festival

Deze klassieke endurowedstrijd is uniek in z’n soort in België. De regio rond Stavelot, op wiens grondgebied ook het circuit van Spa-Francorchamps ligt, was in de jaren ’70 en ’80 het middelpunt van de Belgische enduro-scene. Vorig jaar stampte promotor DG Sport de wedstrijd terug uit de grond, als revival en dat ter gelegenheid van het Biker’s Festival. Gaan kijken kan – en is makkelijk te combineren met de Biker’s Classics – maar zelf meedoen kan natuurlijk ook als je over een geschikte machine beschikt.

Enduro Classic - Stavelot

3. The Biker's Classics - Spa-Francorchamps

Foto: Biker's Festival

Geen echte wedstrijden, wel een trackday vol wonderschoon 'rollend materiaal' van weleer, dat vaak nog eens bereden wordt door de ‘originele’ piloten ervan. En dat allemaal op het mooiste circuit ter wereld. De Biker’s Classics staat sinds vorig jaar niet meer op zich, maar kadert in het veel grotere Biker’s festival en zou daarmee weleens een nieuw publiek kunnen aanboren.

The Biker's Classics - Spa-Francorchamps

4. Belgian Classic Trophy - Gedinne

Foto: Racing Classic Motorcycles Belgium/Jonathan Godin

Sommige piloten die er gereden hebben bestempelen het circuit van Gedinne – in het zuiden van de provincie Namen – zondermeer als het mooiste van België. Maar in tegenstelling tot in Spa-Francorchamps, zal je op dit Ardeense circuit zeer weinig uitloopmogelijkheden én geen gravelbakken aantreffen. Dat maakt van Gedinne een onversneden  en op sommige stukken razendsnel stratencircuit. Geliefd door de toeschouwers en gerespecteerd door de rijders. De Belgian Classic Trophy is het sluitstuk van het korte Belgische classic race-seizoen.

Belgian Classic Trophy - Gedinne

5. Trophée 875 Oldtimers - Orp-le-Grand

Foto: Trophée 875 Oldtimers/AMC Orp

De schitterende flankomloop van Orp-le-Grand, op de grens van de provincies Waals-Brabant en Luik, was jarenlang het decor van een ronde voor het Belgisch kampioenschap Motorcross. Toen dat begon te verwateren, concentreerde de organiserende club AMC Orp zich op wedstrijden voor klassieke crossmotoren. En met succes want, op enkele jaren tijd is de Trophée 875 Oldtimers tot een heuse must uitgegroeid.Dit jaar staat de wedstrijd in het teken van Georges Jobé, de voormalige en te vroeg gestorven wereldkampioen 250 en 500cc. Op het circuit komen naast reguliere oldtimer-rijders ook een rits GP-vedetten van weleer in actie.

Trophée 875 Oldtimers - Orp-le-Grand

Je bezoek aan één van deze vijf klassieke motorsportevenementen in het zuiden des lands kan je uiteraard altijd combineren met een kortverblijf op Waalse bodem. Op www.visitwallonia.be ontdek je de overnachtingsmogelijkheden (van camping tot hotel) in de buurt van het evenement. 

Geschreven op 9 juli 2024
© Motoren & Toerisme