Gelezen: Snelheid & Spektakel

Nederlandstalige motorsportboeken zijn een zeldzaamheid. En dan zeker als het om Vlaamse uitgaven gaat. We laten dan het jaarlijkse naslagwerk ‘Motocross’, van onze collega’s van Motorgazet even buiten beschouwing. Toch verschijnt er af en toe een motorsportboek van eigen bodem dat voor de connaisseur/collectioneur (schrappen wat niet past) de moeite waard is om in de bibliotheekkast te hebben staan.

“Snelheid & Spektakel – 15 jaar motorsport in Sint-Joris-ten-Distel” van Hendrick De Rycker is zo’n boek. De Rycker was beter dan wie ook geplaatst om de korte maar krachtige motorsportgeschiedenis van het Beernemse gehucht te boek te stellen. Als zo’n van de toenmalige organisator, had de Rycker de verhalen niet alleen uit eerste hand gehoord, maar ook de beschikking over een rijk archief.

 

De rijke motorsportgeschiedenis van Sint-Joris-ten-Distel begon met een BLB-motorcrosswedstrijd.

De Rycker schetst het boeiende verhaal van de motorsport in z’n dorp, Sint-Joris-ten-Distel. Een verhaal dat ooit begon met de oprichting van een supportersclub voor een lokale amateurcrosser en in 1980 eindigde met een breed in de pers uitgesmeerd drama. In het anderhalf decennium daartussen wist Hendriks vader Roger De Rycker als geen ander mensen te mobiliseren en te motiveren. Na een voorzichtig begin in 1966 op de kalender van de toenmalige BLB (Belgische Liefhebbersbond) – destijds dé referentie onder de amateursbonden in zake motorcross – groeide de wedstrijd in de oude bedding van het Kanaal Brugge-Gent tot een absolute sterkhouder in de streek uit. Een publieke opkomst van 6.000 toeschouwers was in die dagen niet uitzonderlijk voor de crosswedstrijd in het kleine maar toen nog zelfstandige Sint-Joris-ten-Distel. Het grote succes moeten we bij de tomeloze inzet van de lokale vrijwilligers zoeken. Niet alleen het onuitgegeven circuit met z’n moeilijke beklimming, dat algauw als ‘de Hel’ bestempeld werd, maar ook de vooruitziende manier van organiseren, onderscheidden deze wedstrijd van vele anderen op de crosskalender.

Juliaan Van Zeebroeck, België's eerste GP-winnaar, aan het werk op het stratencircuit van Sint-Joris-ten-Distel. In de tweede helft van de jaren '70 zetten de Internationale Motorraces het West-Vlaamse dorpje op de mondiale motorsportkaart.

‘Snelheid & Spektakel’ is een prachtig verzorgd boek, dat door auteur Hendrick De Rycker terecht als belevingsboek bestempeld wordt. Je stapt er als geïnteresseerd lezer zo in en de chronologische ontwikkeling wordt begeleid door veel foto’s. Toch vond ik dat de verslagen, en dan vooral die van de crosswedstrijden uit de beginjaren soms iets te lang waren. Maar daardoor slaat De Rycker zeker niets over. De kleine interviews met medewerkers, rijders en perslui fungeren doorheen het boek als rode draad en zorgen soms ook voor een andere klank. Wie het boek koopt vindt daarin ook een paswoord om het digitaal museum over de wedstrijd te kunnen ontsluiten en dat geeft natuurlijk een extra dimensie.

Auteur Hendryck De Rycker schreef het boek in het kader van een erfgoedkundige expo rond motorsport in Sint-Joris-ten-Distel. De tentoonstelling (die afgelopen is), vormde samen met de filmavonden die in november nog volgen,  meteen een perfect platform om zo’n boek te lanceren.

 

 

Het boek ‘Snelheid en spektakel – 15 jaar motorsport in Sint-Joris-ten-Distel telt 176 pagina’s en is uitgegeven bij uitgeverij Bibliodroom en kost € 39,95. Het boek is te bestellen via www.motorsportsintjoris.be

 

Tekst: BJ

Foto's: Persfoto's Motorsport Sint-Joris

Geschreven op 19 oktober 2021
© Motoren & Toerisme