Motorsporterfgoed-project: 'Snelheid en Spektakel' in Sint-Joris-ten-Distel

Gisterenavond werd in Sint-Joris Ten Distel het erfgoed-project ‘Snelheid en Spektakel’ voorgesteld. Dik 40 jaar na de laatste editie van de Internationale Wegraces in de Beernemse deelgemeente, wordt er komend najaar uitgebreid teruggeblikt op de rijke motorsportgeschiedenis van de gemeente.

Met Juliaan Van Zeebroeck (de eerste Belgische GP-winnaar) en Dirk Van Der Donckt (voormalig clubpiloot) woonden twee rijders die ooit in Sint-Joris-ten-Distel raceten, gisteren de persconferentie bij.  Dit voor Vlaanderen unieke motorsporterfgoed-project mag gerust ambitieus genoemd worden.

Zo werd, speciaal voor de fotosessie van de persconferentie, de Sint-Jorisstraat ter hoogte van de vroegere wegrace-startgrid, verkeersvrij gemaakt. Het toont meteen het draagvlak aan dat dit erfgoed-project – waarbij ook de gemeente Beernem betrokken is – lokaal geniet.

Het zwaartepunt van het hele motorsport-erfgoedproject ligt bij een twee weken durende erfgoed-expo over Motorsport in Sint-Joris-ten-Distel maar ook Beernem en Oedelem. Een tentoonstelling die niet alleen de Internationale Wegraces behandelt, maar ook de motorcrosswedstrijden die in de Beernemse deelgemeenten plaatsvonden. Een motorsportavond op zaterdag 25 september wordt de apotheose van deze veertiendaagse. Dan wordt niet alleen het belevingsboek ‘Snelheid en Spektakel’ van de hand van Hendrick De Rycker voorgesteld, maar blikken ook rijders van toen zoals Juliaan Van Zeebroeck en Will ‘Witte Reus’ Hartog terug. Tot slot volgen er op 12, 13 en 14 november nog drie filmavonden waarop onuitgegeven beeldmateriaal uit de periode tussen 1967 en 1980 zal worden vertoond.

Hendrick De Rycker is de drijvende kracht achter 'Snelheid en spektakel' en eveneens ook de auteur van het gelijknamige belevingsboek.

Naast de expo, de motorsportavond en de filmavonden is er dan ook nog het bovengenoemde boek ‘Snelheid en Spektakel’ van Hendrik De Rycker. Het boek behandelt uitgebreid de negen motorcrosswedstrijden en de zeven internationale stratenraces die in de Beernemse deelgemeente Sint-Joris-ten-Distel plaats vonden. Auteur De Rycker is niet alleen  de drijvende kracht achter het hele opzet, maar ook de zoon van de toenmalige organisator, en dus dé geknipte man om het hele opzet tot een goed einde te brengen.

Alle informatie over de verschillende van ‘Snelheid en Spektakel’, vind je op de website: www.motorsportsintjoris.be waar je ook het gelijknamige boek kan bestellen.

 

Tekst: BJ

Foto’s: Jan Vermeer

Geschreven op 20 augustus 2021
© Motoren & Toerisme