Gelezen: ‘Open’ – Marc de Reuver

Een biografie van een motorcrosser uit de Lage Landen, dan moet je al bijna wereldkampioen geworden zijn. Tenminste, in regel is dat zo maar niet als je Marc de Reuver heet. Van alle motorsportbiografieën die uw dienaar tot hiertoe gelezen heeft, is ‘Open’ veruit de meest eerlijke en rauwe.

In ‘Open’ schetst Marc de Reuver, met behulp van journalist Tim Gerth, z’n carrière en ook en vooral z’n bewogen levensloop. De carrière van de Nederlander verliep in pieken en dalen. Hoge pieken en diepe dalen om precies te zijn.  Triomfen en blessures wisselen elkaar af in het eerste gedeelte van de Reuvers professionele carrière af.  Aanvankelijk heeft de Reuver de wind volop in de zeilen. Van het bescheiden Theo Eggens Racing Yamaha-team, stoomt de Amstelvener door, naar het Champ KTM-team van Kees van de Ven. Van de Vens team geldt dan als fabrieksteam in de 125 cc. De overstap naar de viertaktmachines verloopt echter allesbehalve vlot – en dat omwille van KTM’s eigenwijze technische keuzes – wat de titelkansen van de Reuver flink hypothekeert. Bovendien deelt Marc in die periode ook fysisch in de klappen. Bij een zware crash loopt hij een hersenbloeding op, maar als jonge en fitte topsporter weet z’n lichaam die schok op te vangen.

De Reuver komt terug en weet, met behulp van een gewiekste manager, een erg lucratief fabriekscontract te versieren bij Yamaha in de MX1-klasse. Het seizoen loopt echter niet zoals gewenst en een slepende blessure gooit roet in het eten. In het boek wordt de ware reden achter dat tegenvallend seizoen onthuld. Daarna kan de Nederlander nog een fabriekscontract versieren bij Honda, maar na twee seizoenen houdt het verhaal ook daar op. De Reuver is dan zowel fysisch als psychisch aan het afglijden, hij kan niet meer z’n ‘oude’ levensstandaard aanhouden en is tegelijkertijd ook het slachtoffer van z’n eigen vrijgevigheid.

Vanaf 2010 beginnen de magere jaren voor de Reuver. Kleine contractjes, en privé-problemen. Maar beetje, bij beetje weet de Reuver weer uit het dal te kruipen. Hij legt zich neer bij het feit dat z’n dag als topper in het WK geteld zijn maar legt zich toe op het crossgebeuren in eigen land en specialiseert zich als strandracer. Nadat hij in 2016 ternauwernood een trainingsongeval overleeft lijkt hij definitief te stoppen, maar toch maakt hij een paar maanden later nog een (zoveelste) comeback. Het is een heropleving van korte duur, maar het opent voor de Reuver wel een nieuwe deur naar een verdere carrière als rijderscoach. Een rol die hij ook nu nog steeds vervult.

‘Open’ is de biografie van een van de meest geliefde maar ook controversiële motorcrossers uit het Nederlandse taalgebied. Tijdens z’n hoogtijdagen was er geen twijfel over het fenomeen Marc de Reuver. Of je was ervoor, en dan heel vurig, of je was er tegen. In z’n biografie kom je veel te weten over wat er zich tijdens die dagen achter de schermen afspeelde, maar je krijgt ook een goed beeld van de opofferingen die z’n familie moest doen om van Marc überhaupt  een profcrosser te maken. Niet dat hij daarvoor het talent ontbeerde, wel omdat de weg daarheen nu eenmaal veel inspanningen vergt. Financiële, maar ook emotionele. En net dat laatste ging de Reuver zelf zolang mogelijk uit de weg… Deze biografie kunnen we dan ook alleen maar aanraden aan elke zichzelf respecterende crossfan.

 

'Open', de biografie van Marc de Reuver, geschreven door Tim Gerth is te bestellen via de website van uitgeverij Edicola: www.edicola.nl

Geschreven op 1 december 2021
© Motoren & Toerisme