Future Metal: Maakt de Suzuki Hayabusa een comeback?

Eerst even dit: de Suzuki Hayabusa is niet ‘dood’. Sterker nog, de productie is nooit gestopt. Wel werd, door de invoering van de Euro 4-normen, de import naar Europa van de Hayabusa gestopt. Maar in landen als Australië, Canada en de Verenigde Staten is de Hayabusa nog steeds te koop en dus is het model eigenlijk springlevend en dat, 20 jaar nadat het werd gelanceerd.

 

De oude (Euro3) versie van de Suzuki Hayabusa is in landen als Australië, Canada en de Verenigde Staten nog steeds te koop.

Niettemin zou Suzuki toch op een versie voor de Europese markt broeden. Begin dit jaar reeds maakten onze collega’s van Australian Motorcycle News daar gewag van. Veel zou Suzuki aan het motorconcept niet veranderen. De krachtbron zou nog steeds een viercilinder-in-lijn zijn.  Maar volgens AMCN  zou de cilinderinhoud van de ‘Busa’ nogmaals toenemen en van 1340 cc – voor het huidige model – naar 1440 cc stijgen. Daardoor zou het piekvermogen op minimum 150 kW (of zo’n 204 pk) komen te liggen. Wij sluiten een hoger vermogen zeker niet uit. Bovendien heeft Suzuki’s auto-afdeling ervaring met turbomotoren en is de toevoeging van een turbocompressor niet uit te sluiten. 

Wat de styling van de nieuwe Hayabusa betreft, zou die weleens gebaseerd kunnen zijn op het GSX-conceptmodel dat Suzuki op de Tokyo Motorshow van 2015 voorstelde. Verwacht echter geen naafloze wielen, dat is nog iets te radicaal, maar misschien wel een stroomlijn die overeenkomsten toont met die van het GSX-concept.

 

Krijgen we de nieuwe Hayabusa reeds op de EICMA in Milaan te zien? Misschien wel. Gezien de povere oogst aan nieuwe modellen van de voorbije jaren moet het merk uit Hamamatsu eindelijk wel met iets groots uitpakken in Milaan. Een prototype (of pre-productiemodel) van een nieuwe Hayabusa zou de Suzuki-fans wellicht geruststellen. Of de nieuwe Hayabusa doen ook reeds in 2020 op de markt komt is niet meteen duidelijk. Moest dat zo zijn, zal het wellicht pas in de tweede helft van het jaar zijn. Nu al heeft Suzuki in de VS een modeljaar 2020 Hayabusa in de showrooms staan, maar dat is nog het oude 1340cc model in een nieuwe kleurstelling. In de VS zou het nieuwe model dan onmiddellijk als 2021-model geïntroduceerd worden.

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Suzuki Australia, Global Suzuki

Een concepttekening van het GSX-conceptmodel.
Geschreven op 5 september 2019
© Motoren & Toerisme