Europees Commissaris voor Transport staat achter kwaliteitslabel voor voortgezette rijopleiding.

Europees Commissaris  voor Transport, Violeta Bulc, richt zich in een videoboodschap aan de Europese motorrijders. In de videoboodschap vraagt de Sloveense politica, motorrijders om ‘een veilige manier van motorrijden te omarmen’. Bovendien wijst Bulc ook op het belang van een voortgezette rijopleiding. In zo’n voortgezette rijopleiding kunnen ook meer ervaren motorrijders nog regelmaat hun rijtechnieken bijschaven. Sinds enkele jaren bestaat er een Europees kwaliteitslabel dat voortgezette rijopleidingen onderscheidt.

Het European Motorcycle Training Quality Label (EMTQL) werd in 2015 in het leven geroepen door de Europese vereniging van motorconstructeurs (ACEM) en de Deutsche Verkehrsicherheitsrat (DVR). Later voegde ook de Internationale Motorsportfederatie (FIM) zich bij het partnership. Bovendien kreeg het EMTQL de steun van Europese veiligheidsraad voor transport (ETSC).

Tot op vandaag zijn er in Europa 28 voortgezette rijopleidingen die herkend zijn met het EMTQL. Deze zijn verspreidt over Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland, Spanje en Zweden. In Nederland draagt de opleiding ‘Risico herkennen’ van de KNMV het Europese kwaliteitslabel. Ook de (provinciale) overheid ziet het belang van deze preventieve opleiding in. Zo komen motorrijders uit de provincies Drenthe en Friesland in aanmerking voor een subsidie wanneer ze deze specifieke preventieve opleiding volgen. Meer informatie over deze opleiding vind je op de website van de KNMV.

In België is er vooralsnog geen enkele voortgezette rijopleiding die het European Motorcycle Training Quality Label draagt. Misschien de hoogste tijd voor organisaties en rijscholen die dit soort opleidingen aanbieden om een aanvraag tot herkenning in te dienen.

 

Tekst: Bart Jacobs

Bron: ACEM

Foto: Motorcycle Training Label

 

Geschreven op 10 april 2019
© Motoren & Toerisme