Drone-video: Wrynose pass

Het Lake District is de meest bergachtige streek van Engeland. De streek werd begin jaren ’50 reeds erkend als nationaal park en dankt haar naam aan de talrijke meren die de regio rijk is. Het bekendste daarvan is Windermere. Het Lake district ligt in het Noord-Westen van Engeland in het graafschap Cumbria.

Naast de vele wateroppervlakken wordt de regio ook gekenmerkt door een aantal bergketens. Geen echt hooggebergte, zoals in de Alpen maar de hoogste pieken halen er toch net geen 1000 meter en liggen ’s winters meestal onder een sneeuwtapijt. De erkenning als nationaal park heeft ervoor gezorgd dat het rurale karakter van de regio grotendeels behouden is gebleven. Er lopen een aantal zogenaamde A- en B-roads doorheen het park, maar echt drukke wegen liggen er net niet in. Daarom is het Lake District, met z’n hoogteverschillen, bochtige wegen en vergezichten een geliefde streek voor motorrijders van over heel Groot-Brittannië en ver daarbuiten.

Waarom de Wrynose Pass de favoriete toerbestemming van M&T-medewerker Pieter Pacques is

Een van de populairste ‘cols’ – al is dat predikaat misschien ietwat overdreven in het Lake District – is de Wrynose Pass, die in het zuiden van de regio ligt.  Deze bergpas verbindt de Duddon Valley in het westen met Little Langdale in het Oosten. De pashoogte van 393 meter is niet zo indrukwekkend, maar de pas haalt langs beide kanten wel een maximaal stijgingspercentage van 25%. Maar, daarmee is de Wrynose Pass nog niet de steilste bergpas van Engeland, die eer komt immers die iets westelijker gelegen Hardknott Pass (met uitschieters tot 33% stijgingspercentage).

In de video hieronder zie je goed hoe de Wrynose pass zich doorheen het Lake District kronkelt.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Craw81

Geschreven op 16 juni 2023
© Motoren & Toerisme