‘A day on the dirt’ met Leah Tokelove

Tekst en foto’s’: Charly de Kinderen

 

Het mistroostige weer heeft de planning doen uitlopen en het is valavond als de beste rijders aan de start verzamelen voor de beslissende race. Leah staat ergens in het midden vooraan. De verkleumde supporters kijken vol spanning toe hoe de Dunlop banden bij het startschot houvast zoeken in het mulle zand. Acht rondes later zal de winnaar diezelfde startlijn passeren. Welkom bij de Lelystad Flat Track Series.

Op uitnodiging van Indian trekken we naar Lelystad in Nederland om kennis te maken met Leah Tokelove, een jonge vrouw die meespeelt aan de top van de Flat Track scene in Europa. In Noord-Amerika is deze tak van de motorsport immens populair, maar in onze contreien is hij vooral bekend aan de overkant van het Kanaal. Toch is de sport aan een stevige opmars bezig op het oude continent. Het concept is kinderlijk eenvoudig en net daarom zo boeiend. Een ovaal circuit wordt tegen de wijzers in bereden. Zes rondjes tijdens de drie selectieraces en met de finale zijn er twee extra ronden om te bepalen wie het hoogste schavot mag bestijgen. Buiten de gekende vlaggencode zijn er geen regels en inhalen mag langs alle kanten en op alle manieren. Je moet zonder voorrem en met weinig grip in de banden (zonder noppen) slidend een bocht in driften. De enige manier om te vertragen voor de bocht is om de motor in een slide te zetten en de banden te laten schuiven  naar de richting die de motor uitgaat. Dat heeft in vaktermen ‘scrub-off speed’.

 

Je leest de volledige versie van dit artikel in Motoren & Toerisme 4-2019 die vanaf 25 juli in de winkelrekken ligt. Je kan dit XL-nummer ook rechtstreeks via onze tijdschriftenwinkel bestellen.

Geschreven op 25 juli 2019
© Motoren & Toerisme