Cadeautips: 10 motorboeken om te geven, te krijgen en te lezen

Met de Kerst- en Eindejaarsdagen in het vooruitzicht moeten er ook cadeautjes gekocht worden. Voor familie, vrienden of gewoon voor jezelf. Hartje winter is voor vele motorrijders het tijdstip om te lezen. Daarom dit overzicht van recente motorboeken.

 

 

Motocross 1981-1996

 

 

België heeft een rijke motorcrossgeschiedenis en dus is het logisch dat er ook overzichtsboeken van deze motorsporttak verschijnen. Zoals de titel het al doet vermoeden belicht dit boek van onze collega’s van Motorgazet de strijd om de diverse WK-titels van de vroege jaren ’80 tot midden jaren ’90. Je vindt er naast verslagen ook de complete eindstanden van het WK en de Landenwedstrijden (Beker der Naties, Trofee der Naties, Motorcross der Naties) in terug. Daarnaast is er kort aandacht voor het Belgisch kampioenschap en de eindstanden van de verschillende BMB-klassen.

Te bestellen via www.motorgazet.be

 

 

ANWB motorboek Nederland

 

Een boek dat in de eerste plaats Nederlandse lezers zal aanspreken, al kan het ook Belgen aanzetten om wat vaker bij onze Noorderburen te gaan toeren. Auteur Dirk Jan Onrust probeert in dit boek komaf te maken met het saaie imago van Nederland als het om toeristisch motorrijden gaat. Dat doet hij in 30 avontuurlijke ritten door ondermeer in het spoor van de geschiedenis te duiken.

Te koop via www.anwb.nl

 

100 Jaar Spa-Francorchamps

 

 

In dit Nederlandstalige magaboek blikken onze collega’s van Autogids en Autowereld terug op de eerste 100 jaar van het circuit van Spa-Francorchamps. Het boek is grotendeels vanuit een autosportoptiek geschreven, maar schetst op een prachtige manier het ontstaan van ‘le circuit national’. Helemaal wordt de motorsport echter niet uit het oog verloren, want de Britse journalist Mat Oxley vertelt op magistrale wijze ook het verhaal van de allersnelste GP-wedstrijd voor motoren ooit.

Te koop via www.autogids.be

 

Motocross GP Album 2021

 

De jaarlijks weerkerende titel ‘Motocross GP Album’ is in de eerste plaats een fotoboek, maar je vindt er ook Engelstalige (en Franse) teksten van ondermeer MXGP TV-commentator Paul Malin in. Verwacht geen cijfermateriaal, maar wel prachtige foto’s die het verhaal van het seizoen 2021 vertellen. Daarnaast is er ook ruim aandacht voor negenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli die dit jaar – net zoals die andere Italiaanse legende – afscheid nam van z’n sport en komen ook luchtigere thema’s zoals buttpatches en paddock shots aan bod.

Te koop via www.motocrossgpalbum.com

 

Motocourse 2021-2022

 

Al meer dan 45 jaar is Motocourse een vaste waarde. Dit jaarboek behandelt de belangrijkste wegracekampioenschappen ter wereld. Het leeuwendeel van de bladzijden wordt uiteraard aan de MotoGP besteed, maar ook het WK Superbike, het FIM EWC en het British Superbike-kampioenschap komen aan bod. In aanvullende artikels blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van techniek en wordt er een stand van zaken van de hele racesport opgemaakt.

Te koop via www.iconpublishinglimited.com

 

Meisjes, moslims & motoren

 

Dit reisverhaal, en wat voor één, van M&T-medewerkers Trui Hanoulle en Gaea Schoeters is stilaan een klassieker in het genre aan het worden. Hun reis richting Iran was allesbehalve voor de hand liggend en toch deden ze het. Gaea beschrijft de landen, landschappen en verhaal de mensen die ze op hun weg tegenkomen en Trui bracht dat alles prachtig in beeld. Omdat beiden goed ingespeeld op elkaar waren, voelen tekst en beeld perfect in dit boek perfect in balans.

Te koop via www.deslegte.com

Open – de biografie van Marc de Reuver

Zelden waren we zo ondersteboven na het lezen van een biografie. In het levensverhaal van motorcross-topper Reuver was het dan ook niet altijd rozengeur en maneschijn. De Reuver vertelt hoe hij, nadat z’n status als topper vervaagde, langzaam in een depressie weggleed. Drugs, medicijnen en relatieproblemen: het kwam allemaal op het pad van de Noord-Hollander. Maar toch slaagde hij er uiteindelijk in om zichzelf opnieuw uit te vinden als één van de beste rijder-coaches in de MXGP-paddock. Een échte aanrader voor wie die rauwe werkelijkheid achter de schermen van een vaak fonkelende scene wil kennen.

Te koop via www.edicola.nl

 

The Motorcycle: Desire, Art, Design

Het is altijd oppassen met adjectieven als ‘absoluut’ of ‘ultiem’ en daarom gebruiken auteurs Charles M. Falco en Ultan Guilfoyle die termen niet. Wel belichten ze het ontwerpen, de kunst en de begeerlijkheid van motorfietsen. Dat doen ze in aparte hoofdstukken en daarna volgt er nog een oplijsting van motorfietsen uit de voorbije anderhalve eeuw, van de Perreau Velocipede op stoom uit 1871 tot de elektrische Tarform Luna uit 2020. Onderweg passeren de meest uiteenlopende motorfietsen, van streamliners tot Dakar-machines de revue. Een hebbeding om uren in te grasduinen.

Te koop via www.deslegte.com

 

Motorfietstechniek, constructies en ontwikkelingen

 

 

 

De eerste lockdown in maart 2020 was voor M&T-medewerker Peter Aansorgh dé aanleiding om z’n technische kennis inzake motorfietsen in een boek te gieten. In ‘Motorfietstechniek’ belicht Aansorgh dan ook de techniek van de moderne motorfiets. Uiteraard is er dan ruim aandacht voor elektronische rijhulpmiddelen maar ook motorblokken, frames en vering komen uitgebreid aan bod. Een absolute aanrader voor wie op de hoogte wil bijven van motorfietstechniek.

Te koop via www.bol.com

 

Alle Motoren 2022

 

Ja, ook wij van Motoren & Toerisme steken al eens graag een pluim op de eigen hoed. Zeker wanneer dat meer dan verdiend.  Zoals wanneer er weer maar eens een nieuwe editie van het bestverkochte  motorjaarboek van de Benelux in de winkelrekken ligt.  Al meer dan een kwarteeuw – sinds 1994 om precies te zijn – is ‘Alle Motoren’ dé absolute referentie inzake het marktoverzicht van motorfietsen en scooters in het Nederlandse taalgebied. Te koop bte v in alle goede krantenwinkels (en zelfs een paar minder goede…) of via www.tijdschriftenwinkel.be

 

Zo inspiratie genoeg om al lezend de komende winterperiode door te komen... 

 

Tekst: BJ

Foto's: Uitgevers

Geschreven op 23 december 2021
© Motoren & Toerisme