Beluisterd: Ride and Talk – De BMW Motorrad Podcast

Podcasts winnen nog steeds aan populariteit. Logisch, want er is voor (bijna) elk wat wils wel iets te vinden in het podcast-landschap. Motorrijden, en dan vooral Motorsport mag rekenen op een fors aanbod aan voornamelijk Engelstalige podcasts. Er zijn podcasts door racers, maar ook podcast die door journalisten gemaakt worden wat maakt dat de liefhebber van MotoGP, het WK Superbike en het British Superbike zeker niet op zijn of haar honger moet blijven zitten. Wat Motorcross, en dan vooral de Amerikaanse MX-scene betreft, mogen we stilaan van een wildgroei aan podcasts spreken. Dagelijks verschijnt er wel een verse podcast met nieuws, én vooral opinies over het AMA Supercross- of Motocross-kampioenschap, tests van crossmotoren of interviews met 'legends of the sport'

Maar een podcast die van een motormerk zelf uitgaat, zoiets bestond tot voor kort nog niet. Tenminste, tot BMW Motorrad vorige maand de Ride and Talk-podcast lanceerde. Ook deze podcast is Engelstalig, wellicht omdat men zo het breedst mogelijke publiek bereikt. Maar het zou ons niet verbazen dat BMW Motorrad op termijn, indien de Ride and Talk-podcast aanslaat, ook nog met ‘pods’ in andere talen zou komen. Te beginnen met het eigen Duits uiteraard.

Met Andy Dukes heeft BMW Motorrad een geloofwaardige Engelstalige presentator voor z’n podcast gekozen. Geloofwaardig omdat Dukes tussen 2017 en 2018 een wereldreis – zelf noemt hij het ‘The Marathon Ride’. In negen maanden tijd legde Dukes, op een BMW F 800 GS, maar liefst 40.000 km af op vijf continenten en liep daarbij ook nog eens vijf marathons! Een beetje vreemd was wel dat Dukes in de eerste aflevering van de Talk and Ride-podcast aangekondigd wordt door z’n vriend en stuntrijder Mattie Griffin.

In de eerste aflevering snijdt Dukes meteen drie onderwerpen aan: de International GS Trophy die in 2020 in Nieuw-Zeeland zal plaats vinden, de nakende komst van de R18 en er is ook nog een stukje over een dame die met een BMW R nine T/5 Groot-Brittannië van zuid naar noord doorkruiste.

Aflevering twee van de Ride and Talk-podcast behandelt de Vision DC Roadster, gaat dieper in op de eerste deelname van teams uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten aan de International GS Trophy en blikt dan vooruit op het ‘Pure and Crafted’-festival in Amsterdam.

 

Het gesprek met Real Road Racer Peter Hickman in aflevering 3 van 'Ride and Talk' was zonder twijfel het beste van wat de BMW Motorrad Podcast tot nog toe bood.

Motorsport komt pas in aflevering drie van de Ride and Talk-podcast aan bod. In die aflevering praat presentator Dukes met Smiths BMW-rijder Peter Hickman. Hickman is de man die met een gemiddelde snelheid van 219.539 km/u een nieuw ronderecord zette op het circuit van Dundrod (Ulster GP) en daarmee de snelste rondetijd ooit in een wegrace-wedstrijd liet optekenen. Een fascinerend interview dat perfect was qua lengte en tegelijk ook de beste aflevering (tot nog toe) van deze podcast was. Het lijkt alsof presentator Dukes en de redactie (die er wellicht wel is achter de schermen) even naar het juiste format voor hun podcast moesten zoeken.

In de twee eerste afleveringen van de Ride and Talk-podcast had men wellicht iets teveel thema’s binnen een te kort tijdspanne aan bod laten komen.  Daardoor ontstaat de indruk dat het meer om verbale nieuws-updates gaat en niet om een ‘longform’ waar podcasts in het algemeen toch voor staan.

Niettemin heeft BMW Motorrad er met de Ride and Talk-podcast een extra marketing-wapen bij. De BMW Motorrad-afficionado’s die zoveel mogelijk over hun favoriete merk willen weten, hebben er vanaf nu een nieuwsbron bij. En eigenlijk zouden ook de verkoopmedewerkers van BMW Motorrad-dealers verplicht naar de Ride and Talk-podcast moeten luisteren. De podcast zal op termijn zeker meehelpen om de merk-identiteit van BMW Motorrad nog verder te versterken.

Heeft BMW met de Ride and Talk-podcast het startschot gegeven voor nog meer officiële podcasts van motormerken? Misschien wel. We kunnen ons inbeelden dat, mits het format juist zit, ook merken als Ducati, KTM en Triumph een interessante podcast kunnen maken. En waarom ook geen podcast van Harley-Davidson of de Japanse merken. Het is een optie die de marketing-departementen van voorgenoemde merken meer dan waarschijnlijk bestuderen. Of ze dan uiteindelijk toch voor een podcast kiezen valt echter nog af te wachten.

Je vindt de BMW Motorrad Ride and Talk-podcast via Apple Podcast en Android Podcast maar ook via Sound Cloud, Spotify en Deezer.

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: BMW Motorrad Press

Geschreven op 14 oktober 2019
© Motoren & Toerisme