BMW Vision DC Roadster

BMW is in de autowereld al lange tijd een voortrekker van e-mobiliteit. De i3 is daar het meest praktische voorbeeld van. Toen we onlangs aan verkoopdirecteur Timo Resch vroegen hoe het zat met elektrische tweewielers, antwoordde hij dat de technologie nog niet ver genoeg stond, maar dat er aan gewerkt werd. BMW licht met een rijdend prototype nu een tipje van de elektrische sluier.

Ontwerpschets van de Vision DC Roadster

Veel concrete cijfers krijgen we gewoontegetrouw niet, want BMW richt zich met dit prototype vooral op het design van hoe e-mobiliteit op twee wielen er in de toekomst zou kunnen uitzien. Als we het onderstaande filmpje mogen geloven hebben ze wel al een rijdend prototype. De ontwerpers hebben gekozen voor een design dat appelleert aan de klassieke BMW boxermotor. Daartoe hebben ze een batterij ontwikkelt die in dwars op de rijrichting wordt geplaatst en langs beide zijden herkenbaar een stukje uitsteekt. Dat heeft als voordeel dat de koeling van de batterij gebeurt door de natuurlijke windstroom. Onder die batterij zit een elektromotor die in de rijrichting is geplaatst en rechtstreeks verbonden is met de aandrijfas naar het achterwiel. Geheel in de filosofie van het merk.

De overige designelementen zijn er naar ons aanvoelen vooral op gericht toekomst uit te stralen. De zithouding met het lage stuur en flinterdunne zadel zullen hun functionaliteit nog moeten bewijzen, maar het ziet er in ieder geval wel heel dynamisch en ‘slick’ uit. Opvallend is dat ontwerpers blijkbaar graag combineren tussen het vertrouwde (boxerdesign, cardan) en het vernieuwende. Net zoals bij de vierwielers denken ze dat de wereld nog niet klaar is voor radicale vernieuwing. Dat is bijvoorbeeld ook de onderliggende overtuiging die er voor zorgt dat een Audi e-tron wel heel erg gelijkt op een Q5, terwijl een motorkap eigenlijk niet meer nodig is. Met de i3 ging BMW ooit al een stapje verder, maar dat leverde verdeelde reacties op. BMW bewijst echter wel dat het hen menens is met de e-mobiliteit en gelukkig zullen ze de tweewielers daarbij niet over het hoofd zien. Laat maar snel komen die DC Roadster.

Geschreven op 25 juni 2019
© Motoren & Toerisme