Belgische motorsector begint met geslaagd Salon aan motorjaar 2018

Reeds zondagnamiddag, enkele uren vooraleer het Salon z'n deuren definitief sloot,  toonde organisator FEBIAC zich tevreden over de 96e editie van de Brussels Motor Show. En ook wij, van M&T merkten, tijdens de Brusselse tiendaagse een opmerkelijke stijging van het aantal abonnees. Onder die abonnees zaten uiteraard heel wat habitués, maar ook een aantal nieuwe gezichten. Bovendien namen opvallend veel jonge motorrijders een abonnement op Vlaanderens grootste motorblad. Waarvoor, uiteraard, dank!

Maar wij waren niet de enigen voor wie het Brusselse Motorsalon beter uitdraaide dan vorig jaar. Voor de motorsector was het na het tegenvallende jaar 2017 - inzake het aantal inschrijvingen van nieuwe motorfietsen - afwachten hoe 2018 van start zou gaan. En dat blijkt over het algemeen positief. Wij hadden de afgelopen dagen contact met de vier Japanse constructeurs en die konden alle vier op een geslaagd Salon terug kijken. De voorbije dagen presenteerden we merk per merk het salonbilan. In dit overzichtsartikel hebben we deze nog eens allemaal opgelijst. Klik op de blauwe naam van de constructeur om hun desbetreffende mening over het voorbije Salon te lezen.

Bij Honda bleek op het Salon alles om de Gold Wing te draaien en die stelde alvast niet teleur. Kawasaki vestigde in Paleis 8 dan weer een nieuw verkooprecord en deed het naar eigen zeggen beter dan ooit tevoren. Suzuki pakte in Brussel met een aantal nieuwe Belgische edities van bestaande modellen zoals de V-Strom 650 XT Extreme en de GSX-S750 EVO  uit en die werden goed onthaald. Bij Yamaha, tenslotte, was de nieuwe driewielige Niken de grote blikvanger, maar bleken ook de sporttoermodellen zoals de Tracer 900 GT in de smaak te vallen.   
 

Naast de vier gevestigde waarden uit Japan, polsten we ook naar het wedervaren van rookies Benelli en Husqvarna. Het Italiaans-Chinese merk werd op het Salon geherlanceerd en dat bleek beter uit te pakken dan verwacht. Husqvarna stal van zijn kant dan weer de show met de drie eigenzinnige staaltjes van design, die het Pilen-gamma vormen. 

"Goed begonnen, is half gewonnen”, luidt een oud-Vlaams spreekwoord. Dat geldt zeker ook voor de motorbranche, die in 2018 hopelijk deze positieve tendens kan verderzetten. 

Geschreven op 25 januari 2018
© Motoren & Toerisme