Belgische motormarkt: Corona-effect zet rem op inschrijvingscijfers

We hadden het uiteraard verwacht, het nefaste effect dat de covid 19-maatregelen zouden hebben en dat blijkt ook uit de inschrijvingscijfers. In een persbericht licht FEBIAC die inschrijvingscijfers toe:

"De COVID-19-crisis en de krachtdadige maatregelen die door onze regeringen zijn genomen om de verspreiding van het virus in te dijken, blijven niet zonder gevolgen voor de inschrijvingen van nieuwe voertuigen. Sterker nog, de inschrijvingen van nieuwe voertuigen gedurende de voorbije maand maart weerspiegelen onmiddellijk en overduidelijk de impact ervan op de automobielbranche (en bij uitbreiding de motorsector, nvdr).

Sinds 13 maart behandelen de garages en concessies enkel nog dringende interventies en draaien zij dus aan een erg laag ‘toerental’. De voertuighandel van zijn kant, ligt verplicht stil. Ook bestelde en reeds beschikbare voertuigen mogen op dit ogenblik niet uitgeleverd worden en krijgen dus ook geen inschrijving. Vandaar de ongezien sterke daling van de inschrijvingscijfers.

Maart is traditioneel de beste maand van het jaar wat de inschrijvingen van nieuwe auto’s in België betreft. Dat is dit jaar heel anders: de inschrijvingsresultaten lagen 47,5% lager dan in maart 2019. Het eerste trimester van dit jaar sluit 18,2% lager af dan verleden jaar.

Logischerwijs ontsnapt geen enkel voertuigsegment aan deze veralgemeende terugval, zoals u kunt vaststellen in de tabel hierboven.

Het is, om evidente redenen, zeer delicaat om de cijfers van de voorbije maand te gaan vergelijken met die van een jaar geleden. De cijfers van maart 2020 geven eigenlijk enkel een beeld van de impact die de sector vanaf de start van de beperkende maatregelen op 13 maart heeft gevoeld op het gebied van verkopen, bestellingen en inschrijvingen.

Ondersteunings- en overbruggingsmaatregelen zijn ook in de automobielbranche zeer hard nodig, niet in het minst door het groeiende geblokkeerde kapitaal aan verkochte, onleverbare voertuigstocks en in afwachting van een veilige heropstart van de activiteiten zodra de gezondheidssituatie dat toelaat."

We hebben niettemin de top-10 van de merken met de meeste inschrijvingen ook deze maand voor jullie opgelijst. De vergelijking met maart 2019 hebben we evenwel achterwege gelaten om die, in de huidige zeer uitzonderlijke omstandigheden, totaal irrelevant zou zijn.

Inschrijvingen per merk - maart 2020

Positie Merk Inschrijvingen Marktaandeel
1. BMW 359 19,82%
2. Yamaha 240 13,25%
3. Honda 193 10,66%
4. Kawasaki 175   9,66%
5. Harley-Davidson 125   6,90%
6. KTM   98   5,41%
7. Triumph   77   4,25%
8. Piaggio   74   4,09%
9. Ducati   49   2,71%
10. SYM   42   2,32%

 

Bron: persbericht FEBIAC

Foto: Autosalon.be/FEBIAC

 

Geschreven op 2 april 2020
© Motoren & Toerisme