8 trends voor 2018: 3. Toeren in de Verenigde Staten

Zelfs de meest enthousiaste toerrijder, raakt ooit wel uitgetoerd in Europa. En dan moet je het elders gaan zoeken. De meest voor de hand liggende keuze is dan Amerika. Je kan er hetzelfde doen - toeren dus - maar dan anders... Of beter gezegd, op z'n Amerikaans.

 

Lage dollar

De lage koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van onze Euro maakt dat 2018 een uitgelezen jaar is om eindelijk 'de Grote Plas' over te steken en aan 'de trek naar het Westen' te beginnen. “Wanneer de dollar daalt worden heel wat reizen goedkoper en dat merken we onmiddellijk in het aantal boekingen”, geeft Frank Bosteels, woordvoerder van Connections aan. “Heel wat elementen die bij een reis komen kijken worden immers in dollars aangeboden. Je mag daarbij denken aan de brandstof van het vliegtuig, maar ook hotelovernachtingen en excursies. Maar daar stopt het niet, ook ter plekke gebeuren heel wat uitgaven in dollars en krijg je nu meer waarde voor hetzelfde geld. Boek je bijvoorbeeld nu een reis naar het Westen van de States, dan bespaar je door de gunstige wisselkoers zowel op de brandstof, de maaltijden als op de inkomgelden. Reken maar dat je een stuk meer kan shoppen."

 

Welke motorfiets?

Wie een Amerikaanse motorreis plant, plant geen motorreis naar de Verenigde Staten. Je vliegt naar een beginpunt, bij voorkeur een grote stad, en begint vanaf daar aan je Tour of America. Dat kan een stad aan de Oostkust zijn - velen verkiezen New York - maar het kan ook een in het westen of zuiden van de VS gelegen startplaats zijn. In of rond zowat alle grote steden vind je bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verhuren van motorfietsen. In héél veel gevallen verhuren die bedrijven typisch Amerikaanse V-twins, meestal Harley-Davidsons en tegenwoordig ook steeds vaker Indians. De keuze voor een Amerikaanse motorfiets ligt voor de hand. Ze bieden immers een authentiek platform om de VS te verkennen. Wie liever met een Europees of Japans merk aan de slag gaat kan wellicht ook z'n gading vinden, zeker bij een bedrijf als EagleRider dat vestigingen over de hele continentale VS heeft.

 

Cliché-route of niet?

De keuze van de te rijden route is minder makkelijk. Gaan we voor een klassieker, of beter gezegd cliché-route, als Route 66 of opteren we voor iets origineels. Zo is het in de VS letterlijk en figuurlijk mogelijk om van de gebaande paden af te gaan. Echte die-hards opteren daarbij voor de Trans-America Trail, een route van ruim 8.000 km die grotendeels off-road loopt. Maar je hoeft niet over off-roadcapaciteiten te beschikken om een originele route in of doorheen de Verenigde Staten uit te kiezen. Het uitstippelen van een route die volledig naar eigen zin is, vormt op zich al een stukje van de pret. En tussen 'Sea' en 'Shining Sea' liggen er heus wel genoeg prachtige streken en plekken om te ontdekken. Voor wie écht 'out of the box' denkt zijn Hawaï en Alaska overigens ook opties. In dat laatste geval raden we écht wel de zomermaanden aan...

 

Alleen of in groep?

Rest nog de vraag hoe je door Amerika gaat reizen, alleen of in groep. Beide formules hebben uiteraard hun voor- en nadelen. Voor veel mensen voelt een begeleide motorreis aan de andere kant van de wereld nét iets vertrouwder aan. Iets wat zeker het geval is tijdens een 'maidentrip'. Meer ervaren Amerika-reizigers verkiezen wellicht op eigen houtje door de Verenigde Staten te trekken. Wie nog nooit een (motor)reis in de Verenigde Staten ondernam kan zich best aansluiten bij een groepsreis zoals die van Network on Wheels. De West-Vlaamse motor-touroperator organiseert eind augustus een tiendaagse tour door de uitgestrekte staten IdahoMontana en Wyoming.

 

Droom je al jaren van een motorreis doorheen Amerika? Dan is 2018 hét moment bij uitstek om die 'Tour of America' van je bucket list te kruisen...

 

 

Nuttige links:

Voordelige vluchten naar de Verenigde Staten

Connectionswww.connections.be

Motorverhuur in de Verenigde Staten

EagleRider: www.eaglerider.com

Dwars door de VS off-road

Trans-America Trailwww.transamtrail.com

Georganiseerde tour door Idaho, Montana en Wyoming

Network on Wheelswww.networkonwheels.be

Geschreven op 29 januari 2018
© Motoren & Toerisme