10 Motorfietsen voor 2019: 9. Suzuki Katana

Neo-retro motorfietsen kruiden dit decennium. De hang naar nostalgie bij ‘oudere’ en andere jongeren lijkt niet te stillen. Maar tot dusver waren de meeste neo-retro’s remakes of herinterpretaties van motorfietsen uit de jaren ’60 en ’70. De jaren ’80 bleven onaangeroerd. Was dat omdat dit decennium nog te vers in het geheugen ligt, of zagen de motorfietsen er toen reeds ‘te modern’ uit? Hoe dan ook, Suzuki brengt daar nu verandering in met de nieuwe Katana.

De voorganger van die nieuwe Katana was de GSX1100S uit 1981, die dezelfde naam droeg. Deze Katana zag er destijds best futuristisch uit, alsof hij rechtstreeks uit een Manga-tekenfilm kwam gereden. Bovendien betekent ‘Katana’ in het Japans zoveel als, ‘samoerai zwaard’.  Toch waren het geen Japanners die deze motorfiets tekenden, maar wel het Duitse ontwerpbureau ‘Target Design’.  Teamleider van Target Design was Hans Muth, die voordien hoofd van BMW Motorrads ontwerpafdeling was geweest.

 

 

Achtendertig jaar nadat Suzuki de GSX1100S Katana op de markt bracht, lanceert het nu de nieuwe Katana. Een motorfiets met een korte en krachtige naam en verder geen typeaanduiding, al schuilt er gewoon een GSX1000S onder het hoekige uiterlijk. Is de machine een remake of eerder een hommage? Wij gokken op het laatste. Hoe dan ook, zelfs anno 2019 is de Katana een opvallende verschijning, al was het maar om die hoekigheid.

De Katana is voorzien van moderne technologie zoals LED-koplampen, ABS en tractiecontrole.

Toch is de nieuwe Katana niet het moderne spiegelbeeld van de oude, daarvoor zijn ze toch te verschillend. Zo was de eerste Katana uit 1981 oorspronkelijk nog voorzien van spakenwielen, iets wat anno 2019 simpelweg ondenkbaar is voor een zware straatmotor. En uiteraard beschikt de nieuwe Katana over alle moderne technologieën die de GSX1000S ook heeft: brandstofinjectie, ABS-systeem, dikke Brembo-remmen, digitaal dashboard en tractiecontrole. Bovendien heeft Suzuki nog een aantal interessante accessoires ontwikkeld om de Katana meer ‘bling’ te geven.

 

De Katana in de Metallic Mystic Silver-kleurstelling.

De Suzuki Katana is leverbaar in twee kleurstellingen: Metallic Mystic Silver en Glass Sparkle Black.

De Katana in Glass Sparkle Black-kleurstelling.

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Suzuki Media

Geschreven op 9 januari 2019
© Motoren & Toerisme