10 motorfietsen voor 2018: 8. Husqvarna Svartpilen 401

Husqvarna is bij voorkeur een off-roadmerk. In cross- en enduromiddens geniet de van oorsprong Zweedse constructeur van een regelrechte cultstatus. Op enkele straatgehomologeerde supermoto's en de in 2011 gelanceerde Nuda 900 na, liet Husqvarna de afgelopen veertig jaar straatmodellen links liggen. Maar daar komt vanaf dit jaar weer verandering én dat (onder andere) met de Svartpilen 401.

De Husqvarna Svartpilen 401 is een strak vormgegeven neo-retromodel en de tegenhanger van de iets bravere, en puur straatgerichte, Vitpilen 401. De machine kreeg de aandrijflijn van KTM's populaire 390 Duke. De Svartpilen is echter geen moderne naked zoals z'n Oostenrijkse neefje. Wel een moderne herinterpretatie van een scrambler. Met z'n noppenbanden, korte achtersteven en opmerkelijk bagagerek(je) op de benzinetank is de Svartpilen zeker de minst conventionele van de drie nieuwe straat-Huskies.

Husqvarna scheurde bovendien flink wat pagina's uit KTM's grote accessoires-handboek, want vrijwel gelijktijdig met de motorfietsen - de Svartpilen en Vitpilen 401 staan vanaf volgende maand bij de dealer - brengt het merk ook een bijpassende motorkledinglijn op de markt. Husqvarna ging daarbij zelfs zover dat het een bijpassende integraalhelm met stofbril voor de Svartpilen 401 ontwikkelde.

Dat het goed zit met de 'look "n feel' van de Svartpilen 401, en bij uitbreiding ook de Vitpilen 401 en 701,daar twijfelt niemand meer aan in motorland. Toch zijn er nog een aantal mogelijke obstakels voor dezeZweeds-Oostenrijkse pijlen. Zo heeft de naam Husqvarna nauwelijks weerklank bij straatrijders. Velen staan argwanend tegenover het feit dat een offroadmerk als Husqvarna straatmotoren uitbrengt. Tenminste, dat is de perceptie bij door de wol geverfde motorrijders. Bij jongeren, waar Husqvarna, grotendeels op mikt met de Svart- en Vitpilens ligt dat misschien wel anders. Anderzijds rijst ook de vraag of het dealer-netwerk van Husqvarna, dat grotendeels uit offroad-specialisten bestaat, wel voldoende voorbereid is om met de Svartpilens een nieuw publiek te bedienen

Worden de Husqvarna Svarptilen 401 en z'n broers meteen verkoopsuccessen of zal het merk z'n naam niet onmiddellijk kunnen verzilveren bij straatrijders? Afwachten dus, maar in ieder geval hebben urban motorcyclists - om maar eens een marketingterm te bezigen - er met de Svartpilen 401 een bijzondere kant-en-klare motorfiets bij om uit te kiezen.

Geschreven op 15 januari 2018
© Motoren & Toerisme