[DSCI0133.JPG] [http://picasaweb.google.com/lh/photo/txk-QHJnMNEOKW7tAzc7aw] Van 2008 12 06 Champagne WE [http://picasaweb.google.com/philip.vanderputten/20081206ChampagneWE] Een intensieve dagtocht in de 'Valée de la Marne' en de 'Montagne de Reims', met enkele interessante champagnebezoeken... In het algemeen vindt u 'Brut tradition' champagnes met 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Noir en 1/3 Pinot Meunier. Vaak ook een 'betere (duurdere) Cuvée' met 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir. De meeste champagnehuizen bieden ook een Blanc de blancs (100% Chardonnay) aan... hoewel dit type typischer is voor het gebied 'Côte des blancs' ten zuiden van Épernay (met Premier en Grand Cru classificatie). U vindt ook enkele 'blanc de noir' (100% Pinot) champagnes, vooral in de regio 'Montagne de Reims' (zuidwestelijk van Reims)... en ook enkele 'specialiteiten' zoals: Rosé champagne ('Rosé')... die 'de saignée' kan zijn (=de rode kleur komt -zoals bij rode wijn- van de schil van de Pinot-druiven aan het begin van het champagneproces) of (vaker in deze regio) 'd'assemblage' (=door het toevoegen van rode wijn aan het einde van het champagneproces). Ten slotte vindt u ook de Millésime (met sap uit een specifiek jaar) en 'Prestige' champagnes (de duurste), die vaak een combinatie van druiven uit specifieke percelen hebben... Eikenopslag... enz. Deze champagnes zijn vaak dichter bij een zware wijn dan bij een lichte aperitief-champagne...