Zesde zege in Superbiker Mettet voor Duitser Schmidt

Enkele uren nadat hij tot wereldkampioen Supermoto S1GP werd gekroond in Mettet, won Marc-Reiner Schmidt overtuigend de 36e editie van de Superbiker van Mettet, voor Lukas Höllbacher en Markus Class.

"Historisch" was inderdaad het juiste woord om de 36e editie van de Superbiker van Mettet te omschrijven. Het publiek vergiste zich niet en was meer aanwezig dan ooit: in totaal 27.000 mensen bezochten het Circuit Jules Tacheny tijdens het weekend van 8 oktober om getuige te zijn van de grootste Supermoto-race ter wereld en het succes van Marc-Reiner Schmidt, nu zesvoudig winnaar van de Superbiker. Een primeur.

Foto credit: Sebaboum/Circuit Jules Tacheny

Schmidt op alle fronten

Het Circuit Jules Tacheny organiseerde parallel aan de Superbiker ook de Grand Prix van Mettet, de finale van het Wereldkampioenschap Supermoto S1GP. Schmidt domineerde het evenement van begin tot eind, met een Superpole-overwinning gevolgd door overwinningen in Race 1, de Fast Race en de Superfinale. De Duitser werd zo op zondagmiddag drievoudig wereldkampioen, 15 punten voor op de Oostenrijker Lukas Höllbacher, die tweede werd in de Grand Prix. Een voorproefje van wat er later op de dag zou gebeuren.

De S1GP-rijders hadden nog een race te rijden om de dag af te sluiten: de grote finale van de Superbiker, tegen de rijders die de gebruikelijke weg van het evenement hadden gevolgd. Hier waren onder andere de Belg Sébastien Bouillon, die eerder de American Race had gewonnen tegen de Brit Jay Smith. De Duitser Markus Class, derde geplaatst, was ook een van de mannen om in de gaten te houden. En hij liet zijn stempel achter tijdens het laatste gevecht.

Met een uitstekende start vanaf de grid genoot Class enkele minuten van glorie voor het publiek in Mettet, leidend in de beginfase voor Schmidt. De wereldkampioen nr. 1 slaagde er vervolgens in om de leiding over te nemen, voordat Höllbacher hem volgde na een val van Class. Maar voor Schmidt was het gewoon een ander tempo, en niemand kon concurreren. Onwrikbaar triomfeerde de TM-coureur met enkele seconden voorsprong en voegde een zesde ster toe aan zijn erelijst, na die van de edities 2015, 2018, 2019, 2021 en 2022. Hiermee overtreft hij Stéphane Chambonen zijn vijf overwinningen (1990, 1992, 1993, 1995, 1996), waarmee hij de grootste winnaar in de geschiedenis van de Superbiker van Mettet wordt. Een status die past bij zijn talent. Höllbacher neemt genoegen met de tweede plaats, zijn vierde podium hier na 2016, 2017 en 2021. Class verrast de sterren van de S1GP door de derde plaats te veroveren, zijn vijfde podium op het Circuit Jules Tacheny na 2017, 2018, 2019 en 2021.

Ook Moto2-rijder Barry Baltus kwam in actie tijdens de Superbiker van Mettet. Foto credit: Sebaboum/Circuit Jules Tacheny

De Oostenrijker Andreas Buschberger probeerde terug te komen op de Duitser maar eindigde uiteindelijk op de vierde plaats, terwijl de Italiaan Elia Sammartin de top-5 compleet maakt. De beste Belgische coureur was Romain Kaivers, twaalfde in een tumultueuze race voor de coureurs van het gastland. Zijn resultaat stelde hem in staat de Trophée Georges Jobé te ontvangen, die de beste vertegenwoordiger van België beloont. Onder zijn landgenoten was Barry Baltus, gedwongen tot opgave vanwege een technisch probleem.

Durand, Mikels en Longhin schitteren

Voor de jongeren die morgen de geschiedenis van de Superbiker zullen schrijven, draaide de strijd om de kroon van de Junior Superbiker tussen de jonge Belgen Tom Rolin en Valentin Durand. De eerste, coureur van de ASBL Belgian Motorcycle Academy, won Race 1 nipt voor de tweede, vertegenwoordiger van het Luc. Durand nam vervolgens wraak in Race 2 om de algemene overwinning te behalen. De Duitser Til Albrecht, die probeert in de voetsporen van zijn landgenoot Schmidt te treden, completeert het podium na derde te zijn geworden in beide manches.

De jonge Valentin Durand is de Belgische Supermoto-hoop in bange dagen. Foto credit: Sebaboum/Circuit Jules Tacheny

De Quad-wedstrijd werd volledig gedomineerd door Belgische rijders. Jeremy Mikels won overtuigend beide races van het weekend. Het zilver gaat naar Maxime Lombet (3e/2e), terwijl het brons voor Brendan Dolo is (5e/3e). België bezet zelfs de volledige top-4 dankzij Armand Charlier (4e/4e).

Jeremy Mikels domineerde bij de quads. Fotocredit: Duke's Pix/Circuit Jules Tacheny

Bij de Senioren was de hoogste trede van het podium het toneel van een strijd tussen twee Husqvarna's, die van de Italiaan Marco Longhin en de Brit Richard Sharp. De Italiaanse coureur had uiteindelijk de overhand op zijn Britse rivaal, die iets minder dan 2 seconden werd verslagen. De legende van de Superbiker, de Belg Fred Fiorentino, maakte indruk op zijn thuispubliek en eindigde als derde.

Freestyle Motocross behoort al jaren tot het vaste programma van de Superbiker. Foto credit: Laetitia Casteels/Circuit Jules Tacheny

De 36e editie van de Superbiker van Mettet staat nu in de geschiedenisboeken. Een intens, zonnig en sneller dan ooit weekend bood zowel coureurs als toeschouwers memorabele momenten, zowel op het circuit als parallel aan de races (Stunt- en FMX-shows, Speedway-demonstraties, Running op vrijdag, After Race Festival...). De organisatie kijkt nu al uit naar oktober 2024 voor de 37e editie, die opnieuw belooft vol te zitten met spektakel en verrassingen.

De volledige uitslagen van de 36e Superbiker van Mettet vind je op: www.ris-timing.be

 

Bron: persbericht Superbiker/Circuit Mettet

Geschreven op 9 oktober 2023
© Motoren & Toerisme