Yamaha terug naar Afrika met Ténéré 700 World Raid

Na in Dakar 2022 wederom naast het eindpodium gegrepen te hebben, trok Yamaha in februari de stekker uit z’n rallyraid-programma. Althans, uit het WK Rally Raid-programma waarin Adrien Van Beveren, Ross Branch en Andrew Short uitkwamen. Zij moeten naar een andere werkgever uitkijken. Ook de WR 450 Rally, de machine waarop de fabrieksrijders van het Monster Energy Yamaha-team uitkwamen gaat in ‘de motteballen’.  Maar dat betekent niet dat Yamaha de Rallyraid vaarwel zegt. Het geweer wordt gewoon van schouder veranderd, want vanaf nu zal Yamaha gaan rallyrijden met de Ténéré 700 World Raid. Het hoofddoel dit jaar wordt de Africa Eco Rally die van 15 tot 30 oktober zal plaats vinden.

Yamaha gebruikt heel bewust een productiemotorfiets in deze Afrikaanse rally met 12 etappes. Het doel is het uitzonderlijke DNA van de nieuwe Ténéré World Raid te bewijzen, maar Yamaha wil tegelijkertijd ook  een uitgebreid klantenprogramma voorbereiden. Een programma dat erop is gericht om het racegevoel te ondersteunen van Ténéré-klanten die deelnemen aan allerlei activiteiten, van nationale rally's tot internationale Rally Raid-evenementen voor langere afstanden. Het doel van de Africa Eco Race-challenge is je eigen grenzen ontdekken, nieuwe horizonten zien en nieuwe mensen langs de route leren kennen.

Het nieuwe Rally-programma betekent ook de start van een samenwerking met Riders for Health, een zeer speciale sponsor die Yamaha met trots mag verwelkomen in het Ténéré World Raid Team. Hiermee willen we het bewustzijn vergroten van het enorme werk dat door deze liefdadigheidsinstelling wordt verricht door het leveren, beheren en onderhouden van motorfietsen voor activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg in Afrika.

Het Yamaha Ténéré World Raid Team wordt namens Yamaha geleid door Rebel X Sports onder leiding van teammanager en ervaren Rally Raid-campagnevoerder Manuel Lucchese. De Italiaan Alessandro Botturi, winnaar van de vorige twee edities van de race, en de Spanjaard Pol Tarres zullen de 14e editie van de rally uitrijden met een raceversie van de onlangs gelanceerde Ténéré 700 World Raid.

Botturi en Tarres gaan de unieke uitdaging aan met motoren die zijn gebaseerd op de nieuw gelanceerde Ténéré 700 World Raid, maar verder ontwikkeld door Yamaha met de toevoeging van gespecialiseerde GYTR-onderdelen, zoals een grotere brandstoftank en KYB-ophanging. Zo zijn de motoren beter bestand tegen de extreme eisen van deze competitieve Rally Raid.

Hoewel het team en de motorfiets nieuw zijn, kunnen beide coureurs bogen op een indrukwekkende carrière. Botturi's deelname aan de Africa Eco Race 2022 wordt voorafgegaan door winst in de vorige twee edities van 2019 en 2020. De 46-jarige Italiaan was ook nog eens International Six Day Trial-kampioen in 2005 en 2007, en nam deel aan het World Enduro Championship en in tal van Dakar-rally's.

Botturi's teamgenoot Tarres volgde een soortgelijk pad en reed allerlei trials voordat hij doorging naar het World Enduro Championship. De 27-jarige Spanjaard staat bekend om het aangaan van enkele van de zwaarste enduro-uitdagingen ter wereld met zijn Yamaha Ténéré 700, en ook om zijn zwaartekracht tartende "Seeker"-video's op YouTube.

Het Yamaha Ténéré World Raid Team bereidt zich voor op de AER door deel te nemen aan de Tunisian Desert Challenge tussen 21 en 29 april. Deze rally bestaat uit acht etappes met een totale afstand van meer dan 2.700 km. Dit is de eerste belangrijke stap om de motoren en rijders voor te bereiden op de uitdagingen van de Africa Eco Race later dit jaar.

 

Bron: persbericht Yamaha

Tekst: BJ

Foto's: Yamaha

Video: YouTube.com/Yamaha Racing

Geschreven op 12 april 2022
© Motoren & Toerisme