Wegcode 2025: Ook voor motorrijders veranderen de verkeersregels

In het najaar van 2025 komt er een nieuwe  van de wegcode, zeg maar de spelregels van het Belgische wegverkeer. Die update werd stilaan tijd want de huidige wegcode dateert al van 1975. Ook voor motorrijders veranderen er in 2025 een aantal regels.

De nieuwe wegcode kwam er op het initiatief van federaal minister voor Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). De wegcode bevat de verkeersregels voor alle verkeersdeelnemers, maar wat verandert er specifiek voor motorrijders?

In de eerste plaats veranderen de inhaalregels. Waar een verkeersbord dat een inhaalverbod voor auto's aangeeft, betekent dat automatisch dat die regel ook voor motorfietsen geldt. Maar de wetgever stelt ook dat motorrijders gebruik mogen maken van de reddingsstrook (zie video hieronder voor toelichting).

Je motorfiets parkeren zal voortaan met de rijbaan mee moeten gebeuren. Je motorfiets dwars op een parkeerstrook plaatsen mag dus niet meer. Bovendien heeft de wegbeheerder - dus ofwel de stedelijke of gemeentelijke overheid of het Agentschap Wegen en Verkeer (in Vlaanderen) - het recht om het parkeren op het trottoir te verbieden. 

De overige voornaamste veranderingen aan de Wegcode die vanaf 2025 ingaan vind je via deze link: https://gilkinet.belgium.be/sites/default/files/articles/CVP_DossierDePresse-V2_20230609_OrR_NL_AnV.pdf

 

Tekst: BJ

Foto: Archief M&T/Politiezone Oostende - Kim Vanbesien

Geschreven op 15 december 2023
© Motoren & Toerisme