Waarom een dashcam op je motorfiets aangeraden wordt

Dashcams waarmee je de rijweg voor je filmt vanuit de 'cockpit' van je motorfiets, zorgen niet alleen voor soms leuke beelden, maar hebben ook een praktische toegevoegde waarde.

Er bestaat onder motorrijders nogal wat verwarring over het feit dat het gebruik van dashcams, waarmee je de openbare weg filmt, al dan niet legaal zou zijn. Een navraag bij verkeersexpert Sofie Lenaerts, van de Federale Politie, schepte echter helderheid. "Beelden kunnen wel degelijk gebruikt worden in rechtzaken mits ze niet bewerkt zijn en worden bijgevoegd aan een proces-verbaal", zegt Lenaerts over dashcam-beelden. Maar..., er is ook een maar. "Dat is iets anders dan herkenbare beelden gebruiken en op social media plaatsen", verduidelijkt Lenaerts. "Dat mag namelijk niet". 

Toch vind Lenaerts een dashcam een goede investering, die z'n nut kan hebben. "Ik raad iedereen aan om een dashcam te gebruiken, heel handig zeker als je alleen op de weg bent. Want wat als je in coma ligt door een ongeval dat niet jou fout is? Wat met vluchtmisdrijf? Wat als de tegenpartij liegt en jij geen bewijs hebt?"

Volgens Lenaerts kunnen dashcam-beelden wel degelijk een verschil maken wanneer het tot een rechtzaak komt. "In een rechtzaak zal bij gebrek aan bewijzen, ieder zijn eigen kosten moeten betalen maar in het slechtste geval moet je misschien opdraaien voor een ander zijn fout. Niet overal staan er publieke of bewakingscamera die het ongeval kunnen toelichte, en ik heb al veel ongevallen vastgesteld met onenigheid. 

In zulke gevallen kunnen camerabeelden volgens Lenaerts de doorslag geven in een juridisch vonnis. "Ik heb zelf al meegemaakt dat twee betrokken partijen plus een onafhankelijke getuige, drie verschilende versies van het ongeval gaven en uiteindelijk bleek de camera boven de autosnelweg, het juiste weer te geven. Om maar te zeggen dat de perceptie van mensen ook een verkeerd beeld kan geven."

Kijk Uit, het verkeersprogramma van de Federale Politie, waarvan Lenaerts het Nederlandstalige schermgezicht is, wijdde enkele jaren geleden al een uitzending aan het gebruik van dashcam-beelden. Je vindt de video daarvan hieronder terug.

Tekst: BJ

Foto: Archief Motoren & Toerisme

Video: YouTube.com/Belgian Federal Polic

Geschreven op 3 juni 2024
© Motoren & Toerisme