Video: Touristenfahrt op de Nordschleife

Foto en video: YouTube.com/Murtanio

Tekst: BJ

 

Als regelmatig bezoeker van Motoren-Toerisme.be ben je natuurlijk al gewend geraakt aan de leuke toerfilmpjes die we regelmatig posten. Toeren, in meestal zonovergoten condities, over de mooiste stuurwegen van Europa, dat doet wegdromen.

Vandaag posten we ook een filmpje over een fijn stuurweggetje. Of beter gezegd een fijn stuurcircuit, want dat is de Nordschleife nu eenmaal. Voor motorsport-wedstrijden wordt de noordelijke lus van de Nürburgring al jàren niet meer gebruikt. Maar het zogenaamde GP-circuit van de Nürburgring staat al jaren op de IDM Superbike-kalender.  Dat sluit niet uit dat je als motorrijder wel kan aanmelden voor een zogenaamde ‘Touristenfahrt’ over de Nordschleife. Dat kan van maandag tot en met donderdag aan het tarief van € 25. Voor die prijs mag je ‘losgehen’ op de 20,8 km lange Nordschleife. Tijdens het weekend (dat in de Eiffel blijkbaar al op vrijdag begint) betaal je voor een rondje Nordschleife €30. In die zin is de Nordschleife toch een beetje het voorportaal van de (betalende) Alpenpassen.

Het bloedstollende (en tegelijk ook beangstigende) aan een ritje over de Nordschleife is dat je er nooit alleen bent. Er zijn geen aparte sessies voor motorrijders voorzien en dus word je ‘losgelaten’ tussen ‘wannabe racing drivers’ met Porsche 718 Cayman GT4’s, ‘boyracers’ met afgeragde Volkswagen Golf GTI’s én ‘Ring-junkies’ met meermaals gereanimeerde BMW E30 M3’s. Inhalen is dus de boodschap. En dat lijkt een kolfje naar de hand voor de ‘piloot van dienst’ in ons filmpje, Murtanio. Met z'n Yamaha R6 in racetrim vliegt Murtanio vierwielige 'Touristen' voorbij alsof ze stilstaan... Na enig opzoekwerk bleek dat Murtanio eigenlijk Martin Riedl heet en een vaste deelnemer aan het International Road Racing Championship (IRRC) is. Murtanio heeft dus meer dan genoeg ervaring met uitdagende circuits.

We onderstrepen dit filmpje met de slagzin, “don’t try this at home kids”.   Wie niettemin toch interesse heeft in een ritje over de Nordschleife, verwijzen we door naar de website van de Nürburgring waarop je alle info vindt: www.nuerburgring.de

Ook zonder een Touristenfahrt is een bezoek aan de Nürburgring de moeite waard. De Nordschleife ligt op welgeteld 255 km van onze Antwerpse voordeur en is dus op iets minder dan drie uur bereikbaar. De Nürburgring ligt in de Eiffel en die streek staat bekend voor z’n mooie wegen. Tijdens weekends moet je er wel opletten voor snelheidscontroles door de lokale politie. Eens aangekomen op het circuit kan je natuurlijk de Touristenfahrten zelf gaan bekijken en een eventueel een bezoek brengen aan ‘Ring Werk’, een belevings-museum rond Auto- en Motorsport. Sinds vorige zomer is een speciale sectie van ‘Ring Werk’ gewijd aan machines uit de geschiedenis van de Wegrace GP’s. Je vindt er onder andere de machines waarmee Toni Mang, Stefan Bradl en de betreurde Ralf Waldmann successen boekten

Geschreven op 4 maart 2020
© Motoren & Toerisme