Video: Toer door het Mergelland (Nederlands Limburg)

Dit weekend worden in alle Europese landen de nationale wielerkampioenschappen gehouden. En wat heeft dat met motorrijden te maken? Wel zoals trouwe lezers van Motoren-Toerisme.be wellicht wel weten laten we ons af en toe ook weleens inspireren door de wielersport als het om toervideo’s gaat.

Bij ons wordt het BK Wielrennen in het vlakke West-Vlaamse Izegem verreden, maar in Nederland gebeurt dat in Sittard-Geleen. En da’s geen toeval want om toch enig reliëf en zo pigment aan het NK Wielrennen te geven, opteert de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) heel vaak voor een plaats in Zuid-Limburg als gaststad(je). Het zuiden van Nederlands Limburg is immers allesbehalve plat en wordt dan ook weleens het Heuvelland – niet te verwarren met de gelijknamige West-Vlaamse gemeente en streek – genoemd. Tegelijkertijd duikt ook de term ‘Mergelland’ op om de streek te benoemen. Helemaal geografisch identiek zijn het Heuvelland en Mergelland niet, maar de verschillen zijn miniem.

Welke naam je er ook op kleeft, de streek mag gezien worden. Veel klimmen, veel dalen en natuurlijk ook bochten in alle maten maken van Zuid-Limburg niet alleen een wielerstreek maar ook een toerparadijs(je). In de video hieronder krijg je alvast een impressie van toeren door het Mergelland.

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Fa Wereldmens

 

Geschreven op 23 juni 2023
© Motoren & Toerisme