Video: Nieuw hoofdstuk breekt aan voor Ducati

Ducati 'lost' een teaser-video van z'n nieuwe crossmotor.

Een geheim was het allang niet meer: Ducati maakt dra z'n intrede in de motorcross. De constructeur uit Borgo Panigale breidt daarmee z'n speelveld uit van het asfalt van de circuits naar de modder en het zand van de crossbanen. Was het toeval, dat Tony Cairoli gisteren z'n release kreeg bij KTM, de constructeur waarvan hij 14 seizoenen - 12 als rijder en 2 als teammanager/consultant - lang de kleuren verdedigde? Gezien de timing wellicht niet.

In een persbericht dat tegelijkertijd werd verstuurd, bevestigd Ducati de komst van Tony Cairoli. Cairoli zal - een beetje naar analogie met Triumph en Ricky Carmichael - als testrijder voor het motorcross-project fungeren. Het staat buiten kijf dat een negenvoudige wereldkampioen, die tot 2 jaar geleden actief was in de MXGP, voor heel wat nuttige input kan zorgen. Ducati zal in de eerste fase een 450cc crossmotor presenteren maar daar blijft het niet bij, want het merk heeft ook plannen voor een 250cc crossmotor en een gamma enduromachines. 

Sportnieuws: MX-legende Cairoli verruilt KTM voor...Ducati

“Ik ben heel blij om deel uit te maken van het Ducati-universum, dat altijd altijd al een wereldwijd symbool voor Italiaanse spirit is geweest, en om aan dit opwindend nieuw avontuur in een volledig Italiaans project te beginnen. M'n steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de crossmotor uit Borgo Panigale is een droom die uitkomt en iets waarop ik heel trots ben", zei Tony Cairoli in een reactie op het nieuws.

Ducati doet een beroep op de diensten van het Italiaans Maddii Racing, het team van voormalig Cagiva-fabrieksrijder (in de jaren '80) Corrado Maddii. Het team is een van de meest ervaren in de paddock en zal fungeren als officieel Ducati-team. In een eerste fase wordt volgend jaar gefocust het Italiaans kampioenschap. Als wedstrijd- en testrijder werd daarvoor Alessandro Lupino aangetrokken. Lupino is een achtvoudig Italiaans kampioen en maakte in 2021 deel uit van het winnende Italiaanse team in de Motocross of Nations van 2021 '(in Mantova, nvdr). 

 

Tekst: BJ

Foto: Ducati Media House

Video: YouTube.com/Ducati

Geschreven op 24 oktober 2023
© Motoren & Toerisme