Video: Honda E-Clutch

Honda heeft een elektronische koppeling voor motorfietsen in de pijplijn zitten. Zien we de E-Clutch straks op meerdere bestaande Honda-modellen?

Honda heeft al een tijdje de ambitie om ons het rijden gemakkelijker te maken. Aan het begin van het vorige decennium lanceerde het de Dual Clutch Transmission, ofte het DCT-systeem. Dat dubbele koppeling-systeem werd algauw populair op de zwaardere Honda-modellen. In zoverre zelfs dat voor modeljaar 2024 Honda z'n toerlegende, de Gold Wing, alleen nog maar met DCT op de markt brengt. Het geeft aan in hoeverre de vraag naar Gold Wings met conventionele koppelingen opgedroogd is.

MY24: Honda Gold Wing/Gold Wing Tour

Maar nu komt Honda dus weer met een nieuwigheid op koppelingsgebied: de E-Clutch. Honda noemt de E-Clutch het allereerste elektronische koppelingsysteem voor motorfietsen ter wereld. De bedoeling is dat zowel starten (wegrijden), als schakelen tijdens het rijden en stoppen, vlotter gaat verlopen. De constructeur stelt dat de E-Clutch meer rijders in staat zal stellen om hun koppeling vlotter te gebruiken. De bediening ervan blijft trouwens handmatig, maar door de tussenkomst van de elektronica zal de gemiddelde motorrijder vlotter kunnen schakelen. 

De compacte bouw en het lage gewicht van het systeem zorgen ervoor dat de E-Clutch zonder ingrijpende veranderingen geïnstalleerd kan worden bij bestaande motorconfiguraties. Honda plant om de E-Clutch op termijn 'toe te passen' op z'n 'FUN' modellen. Welke Honda-modellen er precies in de FUN-categorie passen, wordt niet gepreciseerd. Maar we kunnen ons wel inbeelden dat de meer toergerichte modellen zoals de Africa Twin, de NT1100 en de Gold Wing daarbij horen.

Wellicht zien we op EICMA ook een aantal nieuwe Honda-modellen die van de nieuwe E-Clutch voorzien zijn.

 

Tekst: BJ

Bron: persbericht Honda News

Foto: Honda News

Video: YouTube.com/HondaVideo

Geschreven op 20 oktober 2023
© Motoren & Toerisme