Video: Hoe restaureer je een Yamaha PW50?

De Amerikaan Aaron Colton maakte naam als stuntrijder, maar heeft zich de laatste jaren toegelegd op het restaureren (zeg maar rijklaar maken) van youngtimer motorfietsen. Omdat z'n roots in de offroad liggen, waagde hij zich meer dan eens aan crossmotor. Geen wonder dus dat hij onlangs ook een verkommerde Yamaha PW50 uit 1993 onder handen nam. 

Zegt de naam PW50 u niets weet dan, dat dit niet zomaar een initiatie-motorfietsje is maar een kleine legende. Al 40 jaar lang prijkt het kindvriendelijke motorfietsje wereldwijd in de Yamaha-catalogus. Honderdduizenden kinderen zetten er hun eerste gemotoriseerde 'stapjes' op. Bovendien kreeg zowat 100% van de huidige motorsport-toppers, en dan bedoelen we zowel wegracers als rijders uit de offroad-disciplines, de smaak te pakken in het zadel van een PW50. Met z'n eenvoudig tweetaktmotortje, automatische versnellingbak en cardan-overbrenging (ja ja...) is de PW50 zowel onderhoudsvriendelijk als veilig. In de video hieronder zie je hoe Colton de PW50 uit 1993 omtovert tot een opgefrist motorfietsje dat weer een aantal jaren verder kan.

We blijven nog even bij Aaron Colton. In de video hieronder geeft de Amerikaan tips om je restauratieproject te plannen. Heel veel mensen beginnen immers enthousiast maar zonder welomlijnd plan aan een restauratie.Wanneer er dan een kink in de kabel dreigt te komen, door een onderdeel dat niet te vinden is of een technische ingreep die hun capaciteiten te boven stijgt, gooien sommigen teleurgesteld de handdoek. Colton geeft een aantal essentiƫle tips om teleurstelling te vermijden.

Tekst: BJ

Foto en video's: YouTube.com/Red Bull Motorsports

Geschreven op 8 juli 2021
© Motoren & Toerisme