Video: In het spoor van de Tour de Suisse - Sankt-Gotthard

Wielerrondes zijn een goede bron van inspiratie voor toerliefhebbers. Vooral dan zij die van het betere bochten- en passenwerk houden. En dus houden we bij M&T ook altijd één oog op de internationale wieleractualiteit. Zo ook de Tour de Suisse - of Ronde van Zwitserland - waar vandaag de 6e etappe tussen Andermatt en Disentis Sedrun wordt verreden. Vrij snel in de etappe (na 32 km) moeten de renners - waaronder Mathieu van der Poel - de Gotthardpass over. Vanwege de bestijging vanuit het (Duitstalige) kanton Uri hanteren we de Duitse benaming van deze bergpas. In de zondagetappe mogen we dan van de Passo San Gottardo gewagen, want dan beklimt het peloton

De Gothardpas is namelijk al eeuwenlang één van de verbindingen tussen het Duitstalige noorden en het zuiden (waar Italiaans gesproken wordt) van Zwitserland. Anno 2021 zijn dat zoals gezegd het kanton Uri (in het Noorden) en het kanton Tessin (in het zuiden). Reeds in de middeleeuwen werd de bergpas naar de heilige Gotthard vernoemd. Doordat de Gotthardpas over de centrale kam van de Alpen voert, mag  massief ook als onderdeel van de Europese waterscheidingslijn gezien worden, net als die andere bekende Zwitsers/Italiaanse bergpas: de Passo San Bernardino. maakt  De renners nemen het klassieke Tremola-traject, waarvan een aanzienlijk deel met kasseien geplaveid is. In de video hieronder krijg je een duidelijk beeld van een motorrit over de Tremola. 

Sinds 1980 kan je ook op een snellere manier tussen de Uri en Ticino reizen. We hebben het dan natuurlijk over de Gotthardtunnel. Met z'n 16,9 km is de Gotthard de langste tunnel in de Alpen en de vierde langste tunnel voor wegverkeer. Overigens voert onder datzelfde Gotthardmassief ook de langste spoortunnel ter wereld: de 57,1 km lange Gotthard-basistunnel.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Motovibes

 

Geschreven op 11 juni 2021
© Motoren & Toerisme