Video: In het spoor van de Giro - Passo di Giau

Op Pinkstermaandag wacht de deelnemers aan deze Giro d’Italia een loodzware beproeving, met een 212 km lange rit door de Dolomieten. De slotklim van deze koninginne-etappe is de Passo di Giau, de toegangspoort naar het befaamde wintersportoord Cortina d’Ampezzo.

De Giro-renners beginnen aan de beklimming van de Passo di Giau vanaf Ponte Codalonga. Dit dorpje situeert zich op een hoogte van 1314 meter. Vanaf daar is het nét geen 10 km naar de top van de Passo di Giau. De klim begint steil met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,8% over de eerste drie kilometer. Dat eerste gedeelte heeft overigens ook een uitschieter tot 14%.

Daarna, na 3,1 km zakt het stijgingspercentage naar 9,4%. In het laatste gedeeld neemt de stijgingsgraad progressief (lichtjes) af. Zodat de laatste 2,7 km aan 8,9% omhoog gaan. De pashoogte van de Passo di Giau situeert zich volgens het officiële Giro-roadbook op 2233 meter. Al zijn er ook bronnen die zeggen dat de pashoogte op 2236 meter zou liggen. De klim telt in totaal 29 haarspeldbochten en drie tunnels. Deze laatste zijn een voorzorgsmaatregel tegen lawines en vallende stenen.

In de video hieronder zie je hoe de Italiaan Massimo Malavolti vorige zomer, aan het stuur van z’n BMW GS, de Passo di Giau bedwong. Na het overschrijden van de toeristisch druk bezochte top – eigenlijk één grote alpenweide – pikt de video ook nog een stukje van de afdaling richting Cortina d’Ampezzo mee.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Malavolti Massimo

Geschreven op 23 mei 2021
© Motoren & Toerisme