Video: De monsters van de hillclimb

Hillclimb is één van de minst bekende motorsportdisciplines en tegelijkertijd ook één van de spectaculairste. In de hillclimb vind je geen fabrieksteams en tegelijkertijd is bijna elke motorfiets die aan de start komt toch een prototype. 

Hillclimb is dan ook een sport voor techneuten. Je hoeft geen gevierd ingenieur te zijn om zelf een hillclimb-machine te ontwikkelen, maar met héél veel huisvlijt gecombineerd met een flinke scheut creativiteit kom je een heel eind. Wat deze sport zo aantrekkelijk maakt voor Willy Wortels is het technische reglement, of beter gezegd het gebrek daaraan. Zo lang enkele aan enkele veiligheidsvoorschriften voldaan is, mag alles. De Engelse équipe achter het YouTube-kanaal Lazer999 kwam in het rennerspark van de Montée Impossible in het Franse La Bresse (in de Vogezen) dan ook een aantal interessante machines tegen. Van dikke tweetakt eencilinders over  een zelfgebouwde CR1000 tweetakt-twin tot methanol gestookte viercilinders. In de video hieronder zie je de motorfietsen die deze discipline een heel eigen cachet geven.

Wie graag eens een hillclimb met eigen ogen wil zien, kan daar volgend weekend in Andler - een gehucht van Sankt-Vith - voor terecht. Daar wordt elk eerste weekend van september de enige Belgische hillclimb-wedstrijd verreden. 

Video: De hoogtepunten van de Hillclimb van Andler (2022)

Hillclimb Andler 2023

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Lazer999

Geschreven op 24 augustus 2023
© Motoren & Toerisme