Video: Col de Mourèzes - Parc Naturel des Cévennes

Een ritje over een typische bergweg in de Cevennen.

Frankrijk is nog steeds een land waar het goed toeren (en toeven) is. Dat ondervond ook Quint Schellekens vorig zomaar nog maar eens. Wie Motoren-Toerisme.be volgt is in onze toervideo's al vaker werk van deze Nederlandse toerenthousiast tegengekomen. Vorige zomer trok hij weer naar Frankrijk waar hij onder andere in de Alpen, maar ook in het Centraal Massief rondtoerde. Het was zowat in de uiterste zuid-oostelijke tip van dat  Centraal Massief dat hij het Parc Naturel des Cévennes doorkruiste.

Met een pashoogte van 559 meter is de Col de Mourèzes niet bepaald een reus, maar de weg die erover voert, heeft wel de nodige variatie. De Col de Mourèzes verwierf z'n bekendheid buiten de Gard, dankzij het Critérium des Cévennes, een ronde van het hoogstaande Frans rally-kampioenschap waarin deze pas bijna jaarlijks wordt opgenomen. In wielerkringen bleef de col tussen de plaatsjes Aulas en Mandagout lang onbekend. Daar kwam echter verandering in tijdens de editie 2020 van de Tour de France - de zogenaamde Corona-Tour - die dat jaar in september plaats vond. En zo reed op woensdag 2 september 2020 de Tour de France voor het eerst over de Col de Mourèzes. 

Quint kwam met z'n Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports vanuit Aulas toen hij over de Col de Mourèzes reed. De eigenlijk beklimming van de col start pas in het plaatsje Vigan. Vanaf daar is het nog 7,4 kilometer naar de top en dat met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3%, al zijn er uitschieters richting 7%. 

In het kader van de Tour-rit tussen Gap en Privas brachten we in de nazomer van 2020 al eens een video over deze streek (Cevennen/Gard). Ook dat is een video die door Quint Schellekens was gedraaid en daarin rijdt  hij over de Cap de Côté, Col de la Lusette en de Col de la Serreyrède.

Tour-video: Cap de Côsté, Col de la Lusette, Col de la Serreyde

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Quint Schellekens

Geschreven op 23 februari 2024
© Motoren & Toerisme