Video: BMW G 450 X - Münchens enige echte offroadmachine

Zo'n 15 jaar geleden kwam BMW Motorrad met een voor hen zeer atypische motorfiets op de markt. De G 450 X was Münchens poging om een jonger publiek aan te spreken.

De BMW G 450 X is een motorfiets die gedoemd is om in lijstjes op te duiken: van voorbeelden hoe het niet moet. BMW smeet zo'n 15 jaar geleden behoorlijk wat geld, manschappen en middelen in de strijd om met een revolutionaire offroad-machine op de markt te komen. Zowel de gewichtsverdeling, het frame als de ophanging van de G 450 X waren ongezien. Ondanks enkele successen in de sport, oa in het BK Enduro (met Jean-François Goblet) en de input van offroad-wereldtoppers als Juha Salminen en onze eigenste Joël Smets. werd de G 450 X nooit een bestseller. BMW Motorrad werkte trouwens ook aan een Supermoto-versie van de machine, met Smets als testrijder, maar die zou er uiteindelijk nooit komen. 

Met de G 450 X probeerde BMW Motorrad de enduromachine te revolutioneren, maar het zou uiteindelijk anders uitpakken... Foto: Archief Motoren & Toerisme/BMW Motorrad

Hoe zo'n BMW G 450 X, gezien door de ogen van een hedendaagse testrijder, nu eigenlijk aanvoelt en rijdt zie je in de video hieronder van de Engelse Motofluencer 999lazer. 

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Archief Motoren & Toerisme/BMW Motorrad

Video: YouTube.com/999lazer

Geschreven op 23 mei 2024
© Motoren & Toerisme