Video: AMA Supercross 2023 - Anaheim II

Voor de tweede maal in drie weken streek het AMA Cross-circus - of moeten we het over SuperMotoCross hebben? - neer in Angel Stadium. De thuishaven van de Los Angeles Angels in de Major League Baseball is zowat het officieuze epicentrum van de Amerikaanse, en dus ook mondiale, Supercross. De derde ronde van het 2023 AMA Supercross-kampioenschap was tevens ook de eerste Triple Crown-ronde. En zodoende werd de einduitslag er niet in één lange finale, maar in drie kortere races beslist. De kwalificaties op zaterdagnamiddag brachten uitsluitsel over de 22 rijders per klasse die zich voor de 'Night Show' konden plaatsen. De trend van de voorbije twee wedstrijden werd tijdens Anaheim II verbroken en zo blijven de twee kampioenschappen toch (een beetje) spannend.

250 SX West: Eerste zege voor Kitchen

Vorige week ging hij nog hard tegen de korst in San Diego, maar in het Angel Stadium stond hij er: Levi Kitchen. De Monster Energy Star Racing Yamaha-rijder wordt al een tijdje als een toekomstig talent gezien en werd door de Amerikaanse Cross-media ook al van de nickname 'Chef' voorzien. Maar een eerste grote winst moest er voor afgelopen zaterdag nog altijd komen. In Anaheim zat het voor Kitchen zaterdagavond echter volledig mee.

Uitslag 250 SX West - Anaheim II:

Reeksen gewonnen door: RJ Hampshire (1), Stilez Robertson (2) en Jett Lawrence (3)

Eindstand:

1. Levi Kitchen (USA) - Monster Energy Star Racing Yamaha

2. Jett Lawrence (AUS) - Honda Racing Corporation

3. Stilez Robertson (USA) - Monster Energy Star Racing Yamaha

Tussenstand 250 SX West (na 3 ronden): 

1. Jett Lawrence - Honda, 75 ptn;

2. Cameron McAdoo - Kawasaki, 59 ptn;

3. RJ Hampshire - Husavarna, 58 ptn;

 

450 SX: Winst voor Chase Sexton

De officiële Honda's reden in Angel Stadium in een wit jasje rond. De door stickerspecialist Cycra ontwikkelde wrap, of stickerkit, was een knipoog naar de CRF50F en CRF110F die in Amerika in een gelijkaardige kleurstelling op de markt worden gebracht. Motorsport is ook een marketingtool en Anaheim, in de periferie van de metropool Los Angeles, bevindt zich pal in één van de belangrijkste markten ter wereld voor wat recreatieve motorfietsen betreft. De gelegenheidslivrei speelde Honda's nieuwe kopman (na het vertrek van Ken Roczen) Chase Sexton zeker geen parten want hij zou uiteindelijk met de dagzege aan de haal gaan. De laatste maal dat Sexton op het hoogste schavotje van een AMA 450 SX-wedstrijd stond - vorig jaar in San Diego - reed hij ter gelegenheid van 'Military Appreciation Day' ook al op een witte versie van z'n CRF450R. Sexton zelf droog toen overigens een blauw-gele uitrusting ter ere van de US Navy.

Een archiefbeeld uit 2022: Chase Sexton heeft iets met witte Honda's... Foto: Honda Racing Corporation

Uitslag 450 SX Anaheim:

Reeksen gewonnen door: Chase Sexton (1 en 3) en Jason Anderson (2).

Eindstand:

1. Chase Sexton (USA) - Honda Racing Corporation

2. Jason Anderson (USA) - Monster Energy Kawasaki

3. Ken Roczen (DEU) - Progressive Insurance Ecstar Suzuki

Tussenstand AMA 450 SX (na drie ronden):

1. Eli Tomac - Yamaha, 69 ptn;

2. Chase Sexton - Honda, 65 ptn;

3. Cooper Webb - KTM, 65 ptn;

 

Foto's: Honda Racing Corporation, Yamaha Racing

Video's: YouTube.com/Monster Energy Supercross

Geschreven op 30 januari 2023
© Motoren & Toerisme