Video: AMA Supercross 2023 – Anaheim I

De Dakar is al een week bezig, en afgelopen zaterdag trok ook ’s werelds belangrijkste offroad motorsport-kampioenschap, het AMA Supercross, zich op gang. Dat gebeurde traditiegetrouw in Angel Stadium – thuishaven van de Los Angeles Angels uit de Major League Baseball – in Anaheim, een voorstad van L.A.

Het AMA SX bestaat uit twee klassen: de 250’s die een ‘regionaal’ kampioenschap afwerken – opgedeeld in East en West – en de 450cc koningsklasse met alle grote namen uit de Amerikaanse crosswereld.

250 SX West

Jett Lawrence (18) pakte de holeshot en 16 ronden later ook de eindzege in de finale van de 250 SX West-klasse. Foto: Honda Racing Corporation

De eerste ronden van het AMA Supercross worden traditiegetrouw in steden aan de westkust van de VS afgewerkt. En dus telde de opener in Anaheim mee voor het AMA 250 SX West-kampioenschap.

Verrassingen waren er evenwel niet bij de ‘Lites’ daarvoor was Jett Lawrence simpelweg te sterk. De Australiër pakte de holeshot in de finale en zou daarna 16 ronden lang leiden tot aan het vallen van de zwart/wit geblokte vlag. De dominantie van de Honda Racing Corporation-pupil hoeft niet te verwonderen want vorig jaar toonde Lawrence zich al de sterkste in het AMA 250 SX East-kampioenschap en won hij ook de 250 Motocross-titel. RJ Hampshire en Cameron McAdoo gingen met de overige podiumplaatsen aan de haal.

450 SX

Bij de grote kanonnen was het uitkijken naar de verrichtingen van ondermeer Ken Roczen. De Duitser – en voormalig wereldkampioen MX2 – maakte in het tussenseizoen de overstap naar Suzuki. In géén tijd werd er een nieuw team rond Roczen gevormd met steun van verzekeringsreus Progressive Insurance. Het opzet rond Roczen is des te opmerkelijker in één tijd waarin het merk uit Hamamatsu z’n betrokkenheid en bijna elke andere motorsporttak heeft afgebouwd.

De 450 SX Finale in Anaheim leek even een droomstart te worden voor Team Honda’s nieuwste recruut Colt Nichols. Maar de man uit Murietta verslok zich echter in het technische circuit. Na een geanimeerde openingsfase waarin zowel Malcolm Stewart (Husqvarna) en Marvin Musquin aan de leiding reden, wist regerend Supercross-kampioen Eli Tomac zich toch naar voren te knokken. Tomac lukte eindelijk in wat hem 10 jaar lang niet lukte: , A1 – zoals de iconische openingsronde in Anaheim wordt genoemd – winnen! Drievoudig 450 SX-kampioen Cooper Webb en Chase Sexton vergezelden Tomac op het podium. Roczen werd in z’n comeback-wedstrijd op Suzuki 5e, een resultaat dat alvast perspectieven biedt.

 

 

Tekst: BJ

Foto: Yamaha Racing FB

Video: YouTube.com/Monster Energy Supercross

Geschreven op 9 januari 2023
© Motoren & Toerisme