Video: 2024 AMA Supercross - 5. Detroit

Op een avond waarop Triumph motorsportgeschiedenis schreef ging de zege in Detroit naar Australiër Jett Lawrence.

De vijfde ronde van het AMA Supercross-kampioenschap 2024, was tevens de eerste die meetelde voor het 250 SX East-klassement. Voor de eerste maal dit jaar werd er dus ten oosten van de Mississippi - die als scheidingslijn geldt voor de AMA - een supercross verreden. Naast de razend spannende strijd in het 450 SX-klassement, was het ook uitkijken naar het debuut van de officiële Triumphs. Voor de allereerste maal in de geschiedenis van het Amerikaanse supercross stond er een Triumph achter het starthek! 

 

450 SX: Lawrence pakt z'n tweede van het seizoen

Na z'n sensationele zege tijdens de openingsronde in Anaheim had Jett Lawrence - vorig jaar dé smaakmaker in het Amerikaanse crossgebeuren - het enkele weekends moeiijker gehad. Maar in Motor City stond er wederom geen maat op de 20-jarige Australiër, die technisch gezien aan z'n rookie season in de 450 SX-klasse bezig is. Vorig regerend 450 SX-kampioen Chase Sexton gold de wedstrijd in Detroit als een halve thuismatch - de tournee doet Sextons thuisstaat Illinois niet aan - en dat vertaalde zich in een mooie tweede plaats. Daardoor heroverde Sexton de leiding in het klassement op z'n Red Bull KTM-teamgenoot Aaron Plessinger. 

250 SX East: Austin Forkner

De openingsronde van het 250 SX East-klassement betekende dat er een heleboel nieuwe namen aan de start kwamen bij de Lites. Maar de winnaar van de avond werd met Austin Forkner, een oudgediende. De Pro Circuit Kawasaki-rijder had er meer dan een jaar zonder competitie opzitten want vorig jaar kwam hij tijdens de 250 SX West-opener in Anaheim niet verder dan de eerste bocht... Met z'n 25 lentes geldt Forkner overigens als een veteraan in de 250 SX. Diezelfde constatering geldt overigens ook voor de nummer 2 in Detroit: de Engelsman Max Anstie. 'Gelukkig' voor deze feeder class dat Daxton Bennick (3e) nog een jonkie is. 

 

In Detroit stond voor het eerst in de 50-jarige geschiedenis van de AMA Supercross een Triumph achter het starthek.

En dan was er nog het debuut van de Triumphs. Met de 6e plaats van Jalek Swoll, en zeker gezien diens inhaalrace (in zowel heat als finale), bleek dat de TF 250-X toch een competitieve machine is. 

Tekst: BJ

Foto's: Honda Racing Corporation en Triumph Racing

Video: YouTube.com/Monster Energy Supercross

Geschreven op 5 februari 2024
© Motoren & Toerisme