Video: 2023 Suzuka 8 Hours

Met de Suzuka 8 Hours stond afgelopen weekend de koninginneproef van het WK Endurance op het programma. De wedstrijd op Honda's eigen circuit werd een nieuwe walk-over voor 'Big Red'. 

De 24 Heures du Mans Moto, de Spa 24 Hours Moto en de Bol d'Or mogen dan langere wedstrijden zijn, prestigieuzer dan de Suzuka 8 Hours zijn ze in ieder geval niet. Voor de Japanse constructeurs is Suzuka zowat de wedstrijd van het jaar en dat geldt met name voor gastheer Honda. Honda's machtige sportafdeling HRC bracht speciaal voor de Suzuka 8 Hours een  gelegenheidsteam in stelling. Team HRC with Japan Post bestond uit de Japanse testrijders Tetsuta Nagashima, Takumi Takahashi en Xavi Vierge (Iker Lecuona's teamgenoot in het WorldSBK-team). De Fireblade met het nummer 33 bleek ook dit jaar weer onklopbaar en won voor twee andere 'lokale' Honda-teams: Toho Racing en SDG Honda Racing. Regerend wereldkampioenen F.C.C. TSR Honda France werd vierde en eerste van de vast FIM EWC-teams. Nochtans had men bij Honda France nog even moeten sleutelen aan de line-up. Ter elfder ure werd Tarran McKenzie - vorige week nog winnaar in de World Supersport-ronde in het Tsjechische Most - binnengehaald als vervanger van de geblesseerde Josh Hook. 

F.C.C. TSR Honda France deed ook een uitstekende zaak in de WK-stand. Na de vierde plaats op Suzuka is het team in de WK-stand nu tot op één punt van YART Yamaha genaderd. Het Oostenrijkse Yamaha-team kwam in de Suzuka 8 Hours niet verder dan de 23e plaats. De Yamaha R1 met het nummer 7 had in de aanvangsfase nochtans de snelheid om met HRC with Japan Post en Yoshimura SERT Motul om de leiding te knokken (zie video hieronder).

In het tweede wedstrijduur sloeg het noodlot dan toe voor YART Yamaha toen de R1 met elektrische problemen af te rekenen kreeg. Karel Hanika moest de YART Yamaha R1 eigenhandig terug naar de pits duwen en verloor zo 15 minuten (zie video).

Het FIM EWC krijgt z'n beslag midden september tijdens de Bol d'Or op het circuit van Le Castellet (16-17 september). 

Tekst: BJ

Foto: Honda Racing Corporation

Video's: YouTube.com/FIM EWC

Geschreven op 7 augustus 2023
© Motoren & Toerisme