Verslag Finale Benelux Trophy in Assen

Op het TT-circuit te Assen werd afgelopen weekend de laatste wedstrijd gehouden van de Benelux Trophy 2022. De kampioenen moesten immers nog gekroond worden. De races vonden plaats tijdens het mega-evenement Jack’s Racing Day, waarbij auto-kart- en motorsport wordt gecombineerd met een belevingsfestival dat er mag wezen én gratis inkomkaarten. Een formule die al jaren aanslaat en tienduizenden kijklustigen naar het Asser lint brengt, veelal autosportliefhebbers, maar de motoren en in het bijzonder de Benelux Trophy, konden zich afgelopen weekend ook in de kijker rijden. Ik zag vele Red Bull F1 T-shirts en verder nog oranje shirts met opschrift ‘ I'm back Max!’. Kinderen konden hun hart ophalen aan de elektrische minikarts of modelauto racebanen waarbij de lach van de volwassene soms groter was dan die van hun zoontje. We willen ons allemaal wel eens terug jong voelen. Of het nu woestijnraid buggy's, de ‘huilende’ Maxx Formula renwagens, of de WorldSSP ‘Ten Kate’ Yamaha van Dominique Aegerter waren, rubber moest en zou er tot gort gereden worden, waarbij de Zwitser zelfs volledig in de rook uit het zicht verdween waarbij zijn Yamaha600 vuur vatte aan de uitlaat door al het gesmolten rubber. Tot groot gejoel van de zo goed als volledig gevulde GT- Hoofd- en Haarbochttribunes. Je kent wel die uitdrukking van brood en spelen. Niet echt mijn ding, maar ach, smaken verschillen en het zal de toeschouwers, allemaal getooid in een knalrode ‘Jack’s Racing Day’ pet, worst wezen. Zolang er maar sport, spanning en sensatie te beleven viel. Die petten kon men goed gebruiken want de zomerzon knalde het ganse weekend ook op volle kracht op ieders kruin. Terwijl ik zit te keuvelen in de tweewieler-paddock, die ter hoogte van de Geert Timmer-chicane ligt, crasht Tom ‘Tommeke-wat-doe-je-nu' Boonen met zijn zwart-rode Porsche in de grintbak. Lachjes en gemompel roert zich tussen de campers en trucks. Och, af en toe eindigt iedereen wel eens in de grindbak, op vier of twee wielen.

Tekst en Foto's: Jan Vermeer

De finale van de Benelux Trophy SBK en SSP was voor er ook maar een meter gereden was al onthoofd, doordat de twee leiders in de tussenstand, Vincent Lonbois bij de 1000cc en Jorn Hamberg bij de 600cc, verstek gaven voor de laatste wedstrijd. Nu was het aan de naaste achtervolgers Yan Ancia en Elias Van Roekel om de achterstand om te buigen in een voorsprong en zo in-extremis met de titel aan de haal te gaan. Doordat volgend weekend een IDM-weekend plaatsvindt op het TT-circuit tekenden bijna alle Nederlandse rijders uit dat kampioenschap present. Bij de SBK’s maakten Jeroen Hilster, Rob Hartog en Pepijn Bijsterbosch er een ware thriller van door beide races met elkaar in de clinch te gaan en van posities te wisselen, tot het vallen van de dambordvlag.

Hilster en Hartog wonnen beiden een race maar duelleerden wel tot de slotronden met elkaar en ook de Van Zon rijder Bijsterbosch speelde mee in de debatten. Door die vele Hollandse toprijders werden de vaste Benelux Trophy rijders, op uitzondering van thuisrijder Thijs Peeters, die tweemaal vijfde werd en hiermee zijn podiumplek in de eindstand veiligstelde, naar de achtergrond verwezen. Yan Ancia werd zesde en zevende, met vooral in de eerste race een duel op het scherp van de snede met een verschil van 1/10seconde aan de finish.

De start van race 1.

Deze voorsprong van enkele meters en die zesde plaats maakten een wereld van verschil waardoor Ancia het haalt met een luttel puntje voorsprong op Lonbois. Meteen de derde titel in vijf jaren voor de Limburger. Beste Belg werd uiteindelijk Côme Geenen, ook aan het werk in het IDM, met twee vierde plaatsen. Ook Koen Brusten en Mike Parmentier reden nog een top tien plaats bij elkaar. In de eindstand van de Benelux Trophy Superbike vinden we kampioen Ancia, met als runner-up Lonbois en Peeters als derde.

Yan Ancia (links) viert de Benelux-titel bij de Superbikes.

Youngster Van Roekel voor zijn eerste

De rijder van het Ooijen Racing Support Team won in Assen zijn eerste Benelux Trophy SSP-titel en blijft ook in 2023 nog actief in deze raceserie, “om de nodige ervaring op te doen alvorens naar een ander kampioenschap wordt overgegaan”, krijgen we te horen van teamboss Tonnie Van Ooijen. Met een zesde en negende plaats scoorde Van Roekel meer dan genoeg punten om de afwezige Hamberg in de rangschikking voorbij te gaan.

Victor Steeman

In de SSP-klasse was het podium tweemaal identiek met winnaar Melvin van der Voort voor Sander Kroeze en Victor Steeman. Respectievelijk actief in de IDM, het Spaans CEV SSP kampioenschap en in het WK SSP300. In het eindklassement gaat Van Roekel Hamberg vooraf en als derde Jef Van Calster, die in Assen wel de nodige technische mankementjes had en maar eenmaal in de top tien finishte.

Benelux-kampioenen Ancia en van Roekel
Geschreven op 8 augustus 2022
© Motoren & Toerisme