Verslag Benelux Trophy 2024: Oschersleben

Met het vijfde wedstrijdweekend van het seizoen zijn we nu over de helft van de races dit jaar, en de rijders moesten hiervoor een eind reizen. De locatie was de Motorsport Arena in Oschersleben, in de deelstaat Saksen-Anhalt, wat vroeger Oost-Duitsland was, gelegen tussen de steden Magdeburg en Halberstadt. Hier kun je nog 'echte' goulash eten in de 'Ostalgie Kantine' en rijden de trams nog gewoon door de straten. Ik schrok behoorlijk toen ik op weg naar de Motopark-Allee een pruttelende Wartburg voorbij zag komen. 

Tekst en foto's: Jan Vermeer

Het weer toonde zich in al zijn variaties met snikhete omstandigheden op zaterdag tijdens de kwalificaties, maar op zondag lieten de weergoden de rijders in de steek. Hoewel er geen hagelstenen, donderslagen en bliksemschichten waren zoals in het Dortmunder Westfalenstadion, zorgden nachtelijke plensbuien en een stevige wind met miezerige regen op zondag toch voor vele lastige momenten tijdens de twee races op een natte baan met hier en daar droge stroken.

Benelux Trophy 2024: Oschersleben

De Motorsport Arena in Oschersleben is een razendsnelle baan van bijna 4 kilometer lang, met enkele lange rechte stukken die worden verbonden door bochten zoals de 180° Hasseröder Kurve en de Zeppelin- en Hotelbocht. Met chicanes zoals de Shell-S, Amman en McDonald's biedt het circuit zowel snelheid als technische uitdagingen. Voor het publiek zorgen de taluds rondom en de vele tribunes voor een echt arena-gevoel.

Het is al een tijdje geleden, maar in 2017 en 2018 reed de Bene-Cup, voorloper van de Benelux Trophy, al eens in Oschersleben. Bij de Supersport-klasse keek iedereen uit naar het duel tussen de leider in het klassement, Romain Louppe, en zijn grootste concurrent voor de titel, Jef Van Calster. Maar op zaterdagavond moest Louppe wegens ernstige familieomstandigheden onverrichter zake terugkeren. De concurrentie kwam nu van gastrijders Maik Duin, normaal leider in het IDC Supersport (International Dutch Championship), en Philipp Stich, die ooit Superstock600 reed in de IDM, maar de laatste jaren te kampen had met blessures.

Jef Van Calster en Philipp Stich plat door de bocht op zoek naar leider Maik Duin
Jef Van Calster en Philipp Stich plat door de bocht op zoek naar leider Maik Duin.

Duin won de eerste race, terwijl bij de herneming Wouter De Cooman zijn allereerste zege in de Benelux Trophy behaalde. En Van Calster? Hij eindigde in race 1 net achter Duin, maar wist Philipp 'Stichi' op zijn Krämer GP2 R af te houden. In een chaotische herneming gleed Maik Duin met zijn Suzuki GSX R750 'Next Generation' van de baan, waardoor de weg vrij was voor De Cooman, die won voor de Nederlander Miguel Correia Lourenco en Van Calster. Van Calster neemt hiermee de leiding in het klassement over van Louppe, met De Cooman op de derde plaats.

Maik Duin, winnaar van race 1 bij de SSP, doet een ‘elbow-down' in de Shell-S
Maik Duin, winnaar van race 1 bij de SSP, doet een ‘elbow-down' in de Shell-S.

Een kwartet strijdt om de podiumplaatsen bij SBK's

Net als in Spa-Francorchamps tijdens de vorige wedstrijd, vochten vier rijders bij de Superbikes in Oschersleben voor de ereplaatsen: Yan Ancia, Bram Lambrechts, polesitter Thijs Peeters en gastrijder Stephan De Boer. Deze laatste rijdt, net als Duin, in het IDC en staat tweede in het tussenklassement bij de Dutch Superbikes.

Het leiderstrio bikkelt voor elke meter.

Zondagochtend nam Lambrechts de kopstart, gevolgd door Ancia en Peeters. Het trio wisselde daarna meermaals van positie. Uiteindelijk drukte Limburger Ancia zijn BMW S1000RR nipt voor Lambrechts over de finishlijn, met Peeters als derde en De Boer op de vierde plaats.

Leider Lambrechts en zijn Duc accelereren uit de Hotel bocht met de rest van het peloton in zijn zog.

In de namiddag, toen de weersomstandigheden nog slechter waren geworden, koos De Boer bij de start van race 2 het hazenpad. Wat Ancia ook probeerde, de winnaar van race 1 eindigde op enkele tientallen meters van de Nederlander. Peeters pakte de derde plek, gevolgd door Lambrechts op zijn Ducati Panigale op de vierde plaats.

Als aan een touwtje, het leiderstrio, Ancia, Peeters, Lambrechts

Bram Lambrechts blijft ruim aan de leiding in het klassement, met Yan Ancia die wat punten inliep, en Thijs Peeters als derde. De volgende race staat al volgend weekend op het programma, met een wedstrijd op het TT-circuit van Assen tijdens het Klassik-event.

Uitslagen op de website van de BMB: https://www.fmb-bmb.be/wp-content/uploads/2024/07/Results-Oschersleben-29-30.06.2024.pdf

 

Geschreven op 5 juli 2024
© Motoren & Toerisme