Verslag Benelux Trophy 2024 Crois-En-Ternois

Een tijdje geleden keek ik nog naar Mathieu van der Poel die over de kasseien van Mons-en-Pévèle reed en iedereen achterliet. Niet veel verder van dit strijdtoneel ligt het circuit van Croix-en-Ternois. Hier zijn geen bonkige kasseien te bespeuren maar wel een perfect asfaltcircuit van slechts twee kilometer lang. Dit is de openingsmanche van de Benelux Trophy 2024 voor supersport- en superbikemachines, gelegen tussen de velden en weiden van Pas de Calais in Noord-Frankrijk. De organisatie is in handen van OMS, de 'kustjongens' uit Oostende, die hun vijftiende editie vieren na het verlaten van de badstad. Het is een bijzondere jubileumeditie voor de ‘Snelheidsprijs Croix-en-Ternois'.

Start Race1 SBK

De paddock zat weer vol met enthousiaste rijders, vooral bij de zwaargewichten, met bijna dertig piloten. Dat was lang geleden, want de laatste twee edities waren er minder dan twintig deelnemers. De brandende zon maakte het zaterdag tijdens de kwalificaties zwaar voor de racers in hun lederen pakken. Bekende namen als Sebastien Le Grelle, Yan Ancia en Thijs Peeters waren niet de snelsten, maar verrassend genoeg was Ouri Bikkems de snelste tijdens de kwalificatie. Hij stond op pole, gevolgd door Le Grelle en Peeters. Het is nog onzeker welke toppers het hele seizoen zullen rijden, inclusief de stratenraces van Hengelo en Chimay. Bikkems zal in ieder geval niet meedoen aan de stratenraces, wat jammer is voor het kampioenschap. Het publiek dat naar de Benelux Trophy kwam, was talrijk en tevreden. Niet alleen de 'publieksbochten' in de paddock en het panoramaterras boven het restaurant waren drukbezocht, maar ook het talud naast het lange rechte stuk van start-finish. Daar genoten toeschouwers van verbluffende races en duels op nationaal niveau, onder een stralende zon. De dag begon grijs en winderig, maar na de middag werd het weer heerlijk lenteweer.

Ouri Bikkems dubbel winnaar SBK

Ten Oorlog, bij manier van spreken

Het openingsweekend van de races was een waar gevecht, waarbij elke plaats fel bevochten werd. Ouri Bikkems leidde de races, maar achter hem streden Thijs Peeters, Le Grelle op de Dholda Honda Fireblade en Bram Lambrechts op zijn Ducati Panigale V4 R voor de podiumplaatsen. In de eerste race eindigden ze in deze volgorde, met Ancia op zijn BMW M 1000 RR op de vijfde plaats. Er waren helaas ook valpartijen met rode vlaggen en herstarts tot gevolg. In de tweede race moest Bikkems alles geven om Lambrechts voor te blijven, wat hem uiteindelijk lukte met een klein verschil. Peeters eindigde op de derde plaats, gevolgd door Le Grelle, terwijl Ancia opnieuw vijfde werd. Na dit weekend lijken Lambrechts, Peeters en Ancia de grootste kanshebbers voor de Benelux titel, omdat zij het hele kampioenschap zullen rijden.

Yan Ancia

In de 600cc-klasse waren Jef Van Calster en Romain Louppe de twee grote kanshebbers voor de overwinning. Van Calster, vice-kampioen Supersport van vorig jaar, had zijn Yamaha R6 ingeruild voor een nieuwe Ducati Panigale V2 en gold als topfavoriet. Echter, het technisch reglement gooide roet in het eten. In de tijdstrainingen was Van Calster slechts een fractie sneller dan Louppe, die slechts één volledig Benelux Trophy kampioenschap achter de rug had, maar toch al bewees een geduchte tegenstander te zijn.

Elleboogje aan de grond: Jef Van Calster en zijn Ducati V2

Het deelnemersveld in de 600cc-klasse was aanzienlijk kleiner dan bij de SBK's, en het was duidelijk dat de strijd om de overwinning tussen Van Calster en Louppe zou gaan. Het SSP-kampioenschap heeft de laatste jaren echter te kampen met uitdagingen, vooral op het gebied van motorverkoop en deelname aan wegraces.

In de eerste race hield Louppe Van Calster achter zich, maar helaas werd Van Calster gediskwalificeerd vanwege het geluidsniveau van zijn Ducati-motor. In de tweede race kende Van Calster een moeilijke start vanwege problemen met de hydraulische koppeling van zijn Ducati, waardoor Louppe de leiding kon nemen. Ondanks een spannend duel tussen de twee, slaagde Van Calster er niet in om Louppe voorbij te steken, mede doordat de race werd ingekort van 18 naar 12 ronden.

Rondenlang achter en naast elkaar, Louppe en Van Calster gaan hier vol in de remmen

Louppe eindigde het weekend als dubbele winnaar, met Van Calster op de tweede plaats en Evan Fievet op de derde plaats. In de tweede race remde Deleersnyder zijn machine ook onderuit, waardoor hij een ereplaats in rook zag opgaan. De vraag wie dit jaar de titel in de SSP-klasse zal winnen, blijft open, vooral omdat Van Calster en Louppe niet aan beide stratenraces zullen deelnemen. De komende race in Hengelo belooft een spannende strijd te worden, met een vol deelnemersveld van 'road racers' en IRRC-deelnemers die meters willen maken voor hun races.

Alle uitslagen van de vijftiende ‘Snelheidsprijs Croix-en-Ternois', zijn te vinden op RIS Timing.

Tekst en foto’s: Jan Vermeer

Geschreven op 16 april 2024
© Motoren & Toerisme