Verkeersnieuws: Vanaf 2022 technische keuring voor motorfietsen bij verkoop en na ongeval

De Vlaamse regering heeft de knoop inzake de technische keuring van motorfietsen doorgehakt. Vanaf 1 januari 2022 zal de technische keuring voor motorfietsen ingevoerd worden.  Die technische keuring wordt in ieder geval niet periodiek, maar moet wel gebeuren na een ongeval én voor een eventuele verkoop (als tweedehands). Met de invoering van een technische keuring, laat de Vlaamse overheid een Europese richtlijn in voege treden. De technische controles bij herverkoop en na een ongeval kaderen ook binnen het nieuw Vlaams verkeersveiligheidsplan.

Uitgevoerd door bestaande controlecentra

Het zullen een beperkt aantal van de bestaande centra voor autocontrole zijn, die deze controletaak op zich zullen nemen. Het tarief voor de technische keuring van een motorfiets zou lager liggen dan dat voor een auto (momenteel € 60). Voorlopig is er nog geen tarief vastgelegd.

Een beperkt aantal van de bestaande controlecentra voor auto's zal ook een lijn voor motorfietsen openen. Foto: NV Autoveiligheid

De invoering van de verplichte technische keuring geldt niet voor alle motorfietsen. Zo blijven motorfietsen met verbrandingsmotoren met een cilinderhoud die kleiner is dan 125 cc vrijgesteld van de maatregel. Dat geldt overigens ook voor elektrische (of hybride) motorfietsen met een vermogen van minder dan 11 kW.

Op de website van de Vlaamse overheid kan je alles nog eens in detail lezen: www.vlaanderen.be

 

Tekst: BJ

Foto's: Hella Guttman/N.V. Autoveiligheid

Geschreven op 17 augustus 2021
© Motoren & Toerisme