Verkeersnieuws: Geluidscontroles in de Ardennen

De afgelopen jaren konden motorrijders die zich tijdens weekends in de Eifel waagden, zich regelmatig aan politiecontroles verwachten. Nu wordt er ook in de provincie Luik actief opgetreden door lokale politiekorpsen. Dat geldt met name voor de Zone de Police Stavelot-Malmedy. Die politiezone telt naast Stavelot (op wiens grondgebied het circuit van Spa-Francorchamps ligt) en Malmedy, ook de gemeenten Lierneux, Stoumont, Trois-Ponts en Waismes.

De regio rond het circuit van Spa-Francorchamps heeft bij mooi weer een grote aantrekkingskracht bij motorrijders. Maar deze aanwezigheid wordt niet altijd gesmaakt door de omwonenden. Meteen ook de belangrijkste reden voor  de ZdP Stavelot-Malmedy om  deze zomer een actieplan, genaamd: ‘plan d’action motos’, te ontrollen. Het lokale politiekorps viseert voornamelijk motorrijders die voor lawaaioverlast zorgen en zo de rust in de streek verstoren. Volgens het politiekorps gaat het daarbij over motorfietsen zonder gehomologeerde geluidsdemper of zelfs motorfietsen waarvan de geluidsdemper werd gedemonteerd.

Tegenover dit gedrag stelt het lokale politiekorps een duidelijke respons, de overtreders krijgen een proces-verbaal en motorfietsen zonder gehomologeerde uitlaat worden in beslag genomen. Zo worden afgelopen weekend twee sportmotoren en twee Harley-Davidsons in beslag genomen. Bij inbeslagname wordt de motorfiets met een depannage-dienst naar het commissariaat gevoerd, op kosten van de overtreder.

De Zone de Police Stavelot-Malmedy heeft een duidelijke boodschap voor alle motorrijders die een uitstap naar de regio plannen en die luidt “Is je uitlaatdemper niet gehomologeerd, blijf dan thuis. Is hij dat wel, dan ben je welkom.”

 

Tekst: BJ

Foto: ZdP Stavelot-Malmedy

Geschreven op 17 augustus 2020
© Motoren & Toerisme