Triumph lanceert crossmotor TF 250-X

Het komt niet echt meer als een verrassing, maar nu heeft Triumph officieel z’n eerste crossmotor gelanceerd: de TF 250-X. Naar eigen zeggen moet die 250 dadelijk een van de meest competitieve machines in z’n klasse worden.

De nieuwe viertaktcrosser werd  ontwikkeld in samenwerking met Ricky Carmichael en Iván Cervantes, en is een volledig nieuw ontwerp. De race-aandrijflijn en het aluminium chassis zijn zeer compact en erg licht ontworpen. Zo kreeg het blok aluminium zuigers, speciale koolstofcoating, magnesium carterdeksels en zelfs titanium kleppen. De mapping kan naar voorkeur digitaal worden aangepast.

Het aluminium chassis bestaat uit een ruggengraatframe met dubbele wieg, en dat moet zorgen voor een goede balans tussen massa en flexibiliteit. In aanvuling ging Triumph shoppen bij de tal van gerenomeerde componentenleveranciers. Veerwerk komt van KYB, de remmen van Brembo, banden bij Pirelli en het carbonstuur is een Pro-Taper ACF, voor de kenners.

Accessoires

Standaard is de TF 250-X al erg goed uitgerust, maar natuurlijk zijn er nog extra accessoires verkrijgbaar zoals:

  • Een volledig titanium Akrapovič-uitlaatsysteem
  • XTrig holeshot-apparaat
  • Athena LC-GPA launchcontrole-module met door de rijder instelbare tractiecontrole en launchcontrole, en een LED-toerentalindicator
  • MX Tune Pro wifi-module
  • Performance gripperzadel en bijbehorende zadelhoes
  • Vervangingsset voor het kuipwerk

Dealers

Een nieuw Triumph-netwerk van gespecialiseerde motorcrossdealers zal verkoop, onderhoud, onderdelen en een nieuwe speciale kledinglijn aanbieden, en zal daarenboven worden ondersteund door een 24/7 online onderdelensysteem dat voor mobiele toepassingen is geoptimaliseerd, zodat klanten kunnen bestellen voor snelle levering, rechtstreeks vanaf het circuit.

Triumph zal vanaf 2024 ook deelnemen aan de MX2 onder leiding van teammanager Vincent Bereni. Clément Desalle maakt deel uit van het team als testrijder. Daarnaast zal Triumph ook aantreden in het US SuperMotocross.

Voor de leken kan de pret ook snel beginnen. De TF 250-X heeft een vanafprijs van € 11.395,00 in de Benelux en bestellingen kunnen nu worden geplaatst bij Triumphs nieuwe motorcrossdealers. Die prijs is haast identiek aan een vergelijkbaar model bij KTM. De motorfietsen zijn leverbaar vanaf het voorjaar van 2024. Triumph kondigt in een beweging ook al de komst van een TF 450-X aan voor 2024.

Geschreven op 29 november 2023
© Motoren & Toerisme