Tour-video: Luz Ardiden

Het Tour-peloton krijgt vandaag, met de etappe van Pau naar Luz Ardiden de laaste bergrit van de editie 2021 voorgeschoteld. De rit mag dan met een afstand van bijna 130 km (129,7) relatief kort zijn, toch wachten er met de Col du Tourmalet en de klim naar Luz Ardiden twee cols buiten categorie.

Vanaf 1985 kwamen er regelmatig Tour-etappes aan in het 10 jaar eerder geopende skioord Luz Ardiden. De laatste aankomst in het op 1.715 meter hoogte gelegen skistation dateert echter alweer van 2011. Toen ging de zege naar Spanjaard  Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi).

Afgaand op het Tour-roadbook is de klim naar Luz Ardiden 13,3 km lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%. Maar tussen kilometers 4 en 5, en 9 en 10, loopt dat percentage op tot boven de 9%.

Net als de Col du Portet is deze laatste grote beklimming van de Tour de France 2021 geen echte bergpas. Wie naar boven rijdt, moet via dezelfde weg ook weer terug naar beneden. En dat deed ook de Nederlandse motorreiziger Quint Schellekens nadat hij  tijdens de zomer van 2019 naar het Franse skistation was gereden. De video van die afdaling zie je hieronder.

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Quint Schellekens

Geschreven op 15 juli 2021
© Motoren & Toerisme